Καθώς όλος ο κόσμος συνεχίζει να μάχεται κατά του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο για τις προτεραιότητές της.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 92% των Ευρωπαίων επιθυμεί την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο καλούν όλους τους Ευρωπαίους να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον και τις προτεραιότητες της Ευρώπης αλλά και για το πώς μπορεί να προετοιμαστεί για την μετα-κορονοϊό εποχή.
Η Διάσκεψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διαδικασία ακρόασης. Οι συνεισφορές των πολιτών συλλέγονται μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας και τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Όλοι οι Ευρωπαίοι καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγελματικών προσόντων. Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους.
Εκατόν οκτώ Ευρωπαίοι συμμετέχουν και συζητούν τις ιδέες που προέρχονται από τα πάνελ πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Οι 80 προέρχονται από τα πάνελ και τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι κάτω των 25 ετών, ακόμα 27 προέρχονται από τα εθνικά πάνελ πολιτών ενώ συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Συμμετέχουν επίσης 18 εκπρόσωποι από την Επιτροπή Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακόμα 8 από κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.
Πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στην Διάσκεψη μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.