Του Τάσου Δασόπουλου
Ενώπιον επώδυνων συμβιβασμών για τα «κόκκινα» δάνεια το ασφαλιστικό το δημόσιο αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα βρεθεί στις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση για να πάρει τα 10 +2 δις που έχουν εγκριθεί από τον Αύγουστο αλλά δεν δόθηκαν χθες, παρά τα εύσημα για την πρόοδο στην υλοποίηση μέτρων.
Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων είναι το πρώτο δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στην ανανεωμένη θητεία της, αφού και οι αυξήσεις του ΦΠΑ είχαν αποφασιστεί πριν από τις εκλογές και όπως μάθαμε χθες πρέπει να κλείσει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.
Το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να κατοχυρώσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με όρια που έθετε η πρόταση Χατζηδάκη, η οποία έγινε δεκτή μέχρι και το τέλος το 2014.
Τώρα όμως οι δανειστές ζητούν να αλλάξει. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται να υποχωρεί σε ό,τι αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας που θα προστατεύεται από πλειστηριασμό από τα 200.000 ευρώ στα 180.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο το υπουργείο Οικονομίας δείχνει διάθεση νέας υποχώρησης.
Από τα 35.000 ευρώ που πρότεινε μέχρι και την Πέμπτη, τα οποία μειώθηκαν την Παρασκευή στα 32.000 ευρώ τώρα φαίνεται ότι είναι πρόθυμο να υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ.
Βάζει επίσης ως συνθήκη ότι, τα όποια νέα στεγαστικά δάνεια δοθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, να μην καλύπτονται από ασυλία πλειστηριασμών ανεξάρτητα από το ποσό και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Η νέα αυτή πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι και την Παρασκευή, όταν θα πρέπει να υπάρξει νέα σύγκλιση της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου.
Τα θέματα με τις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα γενόσημα φάρμακα βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης.
Το δεύτερο μεγάλο τέστ θα είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το οποίο αναμένεται να υπάρξουν εξοικονομήσεις πόρων ύψου 4,5 δις ευρώ για την διετία 2015.
Οι τελικές ρυθμίσεις θα οριστικοποιηθούν με την παρουσία της «τρόικας» που θα βρίσκεται στην Αθήνα από αύριο.
Στην δεύτερη λίστα μέτρων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο.
Οι αλλαγές αυτές ξεκινούν από το μισθολόγιο και το σύστημα προαγωγών και φτάνει μέχρι στην νέα κινητικότητα και την αξιολόγηση του προσωπικού του δημοσίου.
Ένα ακόμη και κεφαλαίο που φαίνεται να έχει ξεχάσει η Κυβέρνηση είναι η δημιουργία του νέου ταμείου των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο έκανε χθες ιδιαίτερη μνεία ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο που αν εγγυάται την πλήρη λειτουργικότητα του νέου ταμείου απαό 1/1/2016.
Μαζί με τις φορολογικές αλλαγές πο ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο οικονομικών θα ενταχθούν όλα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που είναι μια από τις υποχρεώσεις του μνημονίου.