Στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Eνέργειας στις Βρυξέλλες θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργού ,Κώστα Σκρέκα για τη δημιουργία ενός Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση.
Αυτό ανάφερε ίδιος και πρόσθεσε ότι «H ρωσική εισβολή κλιμακώνει. Αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερά αποτελέσματα στον τομέα της ενέργειας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές ενέργειας και στην ασφάλεια της ενέργειας. Γι’ αυτό σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ελληνικές προτάσεις για την δημιουργία ενός Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση για να στηριχτούν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για να απορροφήσουν τον σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό».
Σταϊκούρας: Τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας
Νωρίτερα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Σε αυτό αφορά η ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Επίσης είπε , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στην ενεργεία, αλλά και αντίκτυπος στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων έως 5%. Ενώ, οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και στις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτήν την κρίση στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift, θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.