Κλειστό παραμένει και σήμερα, Τρίτη το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Όπως μεταδίδει το aa.com.tr , οι συνεδριάσεις και οι διακανονισμοί δεν θα γίνονται έως και σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Η τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι το πρόγραμμα της Τετάρτης για το trading στο MOEX θα γνωστοποιηθεί την ίδια ημέρα, πριν από τις 9:00 π.μ. ώρα Μόσχας (06:00 GMT) στον ιστότοπό της .
Σύμφωνα με το marketwatch.com, το ρούβλι σημείωσε πτώση 6,64% και ανήλθε στα 133.50 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Νέο ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του νικελίου καθώς έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
Αυτό συνέβη επειδή οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
Περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.
Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς.
Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο αναλυτής της OFI AM, Μπενζαμέν Λουβέ.
«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. «Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.