Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τη «μεταβλητότητα» των αγορών.
Ωστόσο το λεγόμενο ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα που αντιστοιχούν με αυτά οικονομιών που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Το περιθώριο της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 51 μονάδες βάσης στις 239 αντίστοιχες, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.
Η λεγόμενη δίκαιη αποτίμηση του 10ετούς spread με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, (170 μ.β. στο τέλος Φεβρουαρίου ενισχυμένη κατά 30 μ.β. από την προηγούμενη μέτρηση) κινείται ανοδικά.
Παρά την επιδείνωση, τόσο του 10ετούς περιθωρίου (spread) όσο και του συνόλου της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων εν μέσω του δυσχερούς διεθνούς οικονομικού κλίματος, οι αποτιμήσεις της αγοράς των Credit Default Swaps (CDS) συνεχίζουν να κατατάσσουν το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και πιο συγκεκριμένα, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την αντίστοιχη αποτίμηση της Ιταλίας.
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,67% από 2,69% χθες, έναντι 0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,35%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 1,0956 δολ., από το επίπεδο των 1,0931 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στα 1,0991 δολ..