Η ιταλική οικονομία θα συνεχίσει να ισχυροποιείται παρά τους «ανέμους» από την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές που χτυπούν την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έναν εκ των οικονομικών συμβούλων του Ματέο Ρέντσι.
Όπως τόνισε ο Γιόραμ Γκούτγκελντ στο Reuters, οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι «πολύ περιορισμένες» ενώ κυρίως οι μειώσεις φόρων μπορούν να διασφαλίσουν ότι η εσωτερική ζήτηση μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη παρά το δυσμενές διεθνές outlook.
«Χάσαμε τόσα πολλά από άποψη επενδύσεων και καταναλωτικών δαπανών τα τελευταία επτά χρόνια, ώστε υπάρχουν πολλά που πρέπει να αναπληρώσουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να το πράττουμε με τις μειώσεις φόρων» όπως τόνισε ο Γκούτγκελντ σε συνέντευξή του.
«Θεωρώ πως για τους επόμενους 12-14 μήνες η ενέργεια που θα απελευθερώνεται από τις μεταρρυθμίσεις μας, θα σηματοδοτεί πως είμαστε όλο και περισσότερο αλώβητοι από τις αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας» είπε ο Ισραηλινός μαθηματικός που πήγε στην Ιταλία το 1989.
Η Ιταλία συνήλθε από μια τριετή ύφεση στις αρχές του έτους. Η συσσώρευση αποθεμάτων ήταν το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη τα πρώτα δύο τρίμηνα, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις ήταν επίσης δείγματα ανάκαμψης.
Λιγότερο από το 3% των ιταλικών εξαγωγών κατευθύνθηκαν προς την Κίνα το 2014, αν και οι έμμεσες επιδράσεις από μια επιβράδυνση του ασιατικού γίγαντα ίσως είναι πιο σημαντικές. Για παράδειγμα η Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές κατευθύνονται προς την Κίνα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιταλίας.
Η Ρώμη προβλέπει ανάπτυξη 0,9% εφέτος και 1,6% για το 2016 και 2017.