Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ότι η Γερμανία θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της προσφυγική κρίσης, η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων εντείνει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έλευση των προσφύγων θα κοστίσει στο γερμανικό κράτος 15 έως 20 δις ευρώ ετησίως. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου υπολόγισε ότι κάθε πρόσφυγας στοιχίζει κατά μέσο όρο 12.000 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης προοπτικής για τον υπολογισμό του κόστους, τόνισε ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ στην DW. Όπως είπε, «με ενοχλεί όταν οι δαπάνες για τους πρόσφυγες θεωρούνται αποκλειστικά έξοδα. Διότι όταν επενδύουμε σήμερα σε νηπιαγωγεία και σχολεία για τα παιδιά μας, πάλι πρόκειται για έξοδα. Αυτές οι επενδύσεις θα επιδράσουν οικονομικά στη Γερμανία σε 20 με 30 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τις δαπάνες ως επένδυση».
«Στοίχημα» η ταχεία ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας
Ο Γερμανός οικονομολόγος εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι οι πρόσθετες δαπάνες για τους πρόσφυγες διοχετεύονται εν μέρει στη γερμανική οικονομία – σε επιχειρήσεις παροχής αγαθών και υπηρεσιών που είναι στην πλειοψηφία τους γερμανικές. Επομένως, όπως επισημαίνει, οι δαπάνες για τους πρόσφυγες λειτουργούν και ως μίνι αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το «στοίχημα» τώρα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες στη γερμανική αγορά εργασίας. Το Ινστιτούτο DIW εκτίμησε σε σχετικές αναλύσεις του ότι είναι πολύ πιθανό τα οικονομικά οφέλη από την έλευση των προσφύγων να υπερβούν τις απώλειες ήδη μετά από πέντε με έξι χρόνια.
Πάντως ο Κλέμενς Φουστ, διακεκριμένος οικονομολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), δεν συμμερίζεται την ίδια αισιοδοξία. Όπως επισήμανε στην DW, «είναι θετική η επίδραση των προσφύγων στην ηλικιακή διάρθρωση, δηλαδή έρχονται περισσότεροι νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες. Αρνητικό είναι ότι έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και οι πρόσφυγες για πολλά χρόνια δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν λίγα έσοδα και θα στοιχίσουν στο κράτος περισσότερα από αυτά που αποδίδουν σε φόρους και εισφορές».
Ωστόσο, ο Κλέμενς Φουστ τονίζει τη σημασία της υποδοχής των προσφύγων που έχουν ανάγκη και επισημαίνει ότι δεν μπορεί αυτή η διαδικασία να εκλαμβάνεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πηγή: Deutsche Welle