Quantcast
Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας - enikonomia.gr
share

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας

δημοσιεύτηκε:

Της Αιμιλίας Σταθάκου

 

Οι προτάσεις του  Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος,  για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας και για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, θεσμικών φορέων και στελεχών  του κλάδου της υγείας, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  αναπτύχθηκαν οι τρόποι  με τους οποίους η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Ειδικότερα ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος αναφερόμενος στη σημασία του Κλάδου του φαρμάκου στην Εθνική οικονομία, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος σήμερα απαιτεί ολοκληρωμένες, συντονισμένες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι με τον ΣΦΕΕ έχουν κοινές προτεραιότητες,  όπως η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, η βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η διατήρηση αλλά, κυρίως, η επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, ώστε να ανακοπεί το φαινόμενο ‘brain drain’, ενώ κύριο μέλημα του Υπουργείου, αποτελεί η προστασία των οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων.

 Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση σε πολιτικές και δράσεις, οι οποίες προάγουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την έρευνα (συμπεριλαμβανομένης και της κλινικής έρευνας), ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «στόχος της Πολιτείας είναι ο εξορθολογισμός του μηχανισμού του rebate.

Την επένδυση στην έρευνα και τη καινοτομία του Κλάδου του φαρμάκου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας,  ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι  στα επόμενα τρία χρόνια, με την ύπαρξη κατάλληλων προϋποθέσεων, όπως είναι ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον ανάπτυξης και με τη θεσμική συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και κυβέρνησης, οι επενδύσεις στις κλινικές μελέτες να τριπλασιαστούν, αποφέροντας 240 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, από 80 που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και του ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας και την εμφάνιση όλων και περισσότερων ασθενειών.

 Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει επιβάλλει η Πολιτεία με αποτέλεσμα 1 στα 4 φάρμακα να είναι δωρεάν προσφερόμενο από τη φαρμακοβιομηχανία.

Όπως επισήμανε ο  ΣΦΕΕ και τα μέλη του, έχοντας πάντα στον πυρήνα της δραστηριότητάς του τον άνθρωπο, συνέβαλε ουσιαστικά με τη δωρεά 40.000 φαρμάκων στους πρόσφυγες, δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξή του.  Η καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στα φάρμακα, καθώς και η διασφάλιση εμβολίων  για λόγους πρόληψης, μέσα από ένα θεσμοθετημένο ειδικό κονδύλι, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, η σύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή  και η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, είναι κάποιες από τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ.

 

  

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.