Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών την Κυριακή, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ακόμη κι αν η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεγαλύτερου προσφυγικού ρεύματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, γράφει σε δημοσίευμά του Bloomberg.
Οι διαπραγματεύσεις συμπληρώνει το Bloomberg, θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα, όταν οι ελεγκτές των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 2 Απριλίου “για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό”, είπε εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών οδήγησε σε κάποια εξέλιξη στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τη φορολογία και τις συντάξεις.
Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, ασκεί μεγάλες πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία πλήττεται από την επιβολή των capital controls και η κρίση ενισχύεται από την άφιξη περισσότερων από 1 εκατ. προσφύγων μέσα σε 15 μήνες. Η χώρα, συμπληρώνει το Bloomberg, που πρωτοζήτησε οικονομική στήριξη το 2010, χρειάζεται να διασφαλίσει τη συμφωνία σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, των «κόκκινων» δανείων και των δημοσιονομικών μέτρων.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κατηγορήσει το ΔΝΤ για το αδιέξοδο, λέγοντας ότι οι ελληνικές θέσεις συγκλίνουν με τις Ευρωπαϊκές. Επίσημα ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το ΔΝΤ δεν διαπραγματεύεται με την απαραίτητη σοβαρότητα.
Στην οικονομική κρίση έχει προστεθεί η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, με τους σχεδόν 50.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε ότι όλοι οι πρόσφυγες που περνούν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου, θα επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας.