Tου Τάσου Δασόπουλου
Επώδυνος συμβιβασμός κυοφορείται στο θέμα των αλλαγών του νόμου Κατσέλη -αν η Κυβέρνηση συμφωνήσει μέσα στην ημέρα- αφού οι δανειστές θεωρούν υπερβολικά υψηλό ποσοστό του 55% που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς αν εφαρμοστεί ως έχει η τελευταία ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης προβλέπει την προστασία από πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας μέχρι 180.000 ευρώ ενώ το εισόδημα του νοικοκυριού που θα ζητήσει την δικαστική προστασία θα ξεκινά από τις 20.000 ευρώ για τον άνεργο και θα φτάνει σε ένα ποσό κάτω από τις 30.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
Το σκεπτικό των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι καθαρά «τραπεζοκεντρικό». Σύμφωνα με τους δανειστές η προσπάθεια για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων είναι αναγκαία συνθήκη για την «βιωσιμότητα» της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.
Αν λοιπόν το 50% των δανειοληπτών βρίσκεται σε εκκρεμοδικία με τις τράπεζες για ένας ή παραπάνω χρόνια Έτσι, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να κάνουν προβλέψεις για επισφάλειες και δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Απέναντι στην ελληνική πρόταση παραθέτουν μια λύση που θα καλύπτει κατ ανώτερο τον ένα στους τρεις δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια των συναρμόδιων υπουργών οικονομικών και οικονομίας να θέλουν να εξασφαλίσουν ένα μεταβατικό καθεστώς για όσους μείνουν ακάλυπτοι από το «νέο Νόμο Κατσέλη» .
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας την Παρασκευή το βράδυ από το ξενοδοχείο όπου γίνονται οι επαφές με τους δανειστές , τόνισε ότι «αύριο (σ.σ. το Σάββατο) θα πρέπει να κλείσουμε με όλα τα θέματα, και με τα «κόκκινα» δάνεια.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει περισσότερο στις προϋποθέσεις με τις οποίες θα λειτουργεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη.
¨Όλα τα παραπάνω φανερώνουν γιατί Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν συχνά πυκνά τις τελευταίες ημέρες ότι τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της έως τώρα διαπραγμάτευσης.
Σύγκλιση στα υπόλοιπα θέματα
Παρά την δυσκολία που υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι σε όλα τα υπόλοιπα επιμέρους θέματα οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ειδικότερα:
Στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις η συμφωνία προβλέπει την απώλεια της ρύθμισης αν μια ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν καλύπτεται μέσα σε 30 ημέρες αν δημιουργείται το 2015 σε 20 ημέρες αν δημιουργηθεί το 2016 και σε 10 ημέρες αν δημιουργηθεί το 2017.
Σε ότι αφορά στο ισοδύναμο μέτρο που θα αποτρέψει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μάλλον θα είναι ένα τέλος στις εταιρίες στοιχηματισμού αν και θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες.
Σε ότι αφορά την διοίκηση του Τ.Χ.Σ και στην συνέχεια των συστημικών τραπεζών το υπουργείο οικονομικών έχει υποσχεθεί να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις
Στο θέμα με τα γενόσημα φάρμακα το μόνο που έχει απομείνει είναι η δ δημοσιοποίηση των νέων μειωμένων κατά 32,5 % όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Αν πάντως έχουμε συμφωνία μέσα στην ημέρα αύριο νωρίς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η σύγκλιση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) η οποία θα πιστοποιήσει το κλείσιμο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων και θα εγκρίνει την εκταμίευση των 12 δις ευρώ από τα οποία τα 2 δις ευρώ θα διατεθούν για χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου και τα 10 δις ευρώ για τις τράπεζες.