Περισσότερες δυσκολίες ενσκήπτουν για την ελληνική κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, καθώς όπως τονίζει, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν απροθυμία ώστε να επιτρέψουν την άφιξη προσφύγων στα εδάφη τους.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ κατά την οποία διαμαρτυρήθηκε για τα πενιχρά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για να μετριαστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.
Αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να κάνει αναγνώριση και παρακολούθηση αλλά και να συλλέγει πληροφορίες που θα μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο με την τουρκική και την ελληνική ακτοφυλακή και τη Frontex προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και να «κοπούν» οι γραμμές της παράνομης διακίνησης και των κυκλωμάτων.
Όμως η παρουσία του ΝΑΤΟ ως τώρα δείχνει ότι δε λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες. Περισσότερο αποτρεπτικά λειτουργούν τα μποφόρ και οι φουρτούνα της θάλασσας.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 49.085 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται όλο και χειρότερη.
Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε πως δεν υπάρχει λόγος φόβου στην Ελλάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, οι πολίτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως τρομοκράτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας. Μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα πάντως, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο λιμάνι του Πειραιά όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες.