Quantcast
Με 62 μετάλλια τιμήθηκε η Ελλάδα στο «Athena International Olive Oil Competition 2016» - enikonomia.gr
share

Με 62 μετάλλια τιμήθηκε η Ελλάδα στο «Athena International Olive Oil Competition 2016»

δημοσιεύτηκε:

Με 62 μετάλλια τιμήθηκε πρόσφατα η Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition 2016», όπου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι εταιρειών σχετικού κλάδου διαφόρων χωρών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο διαγωνισμός «Athena International Olive Oil Competition» τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ αποτέλεσε πρωτοβουλία των παρακάτω εταιρειών: Vinetum, Enterprise Greece, Κέντρο Ελιάς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 256 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Ιορδανία, Αργεντινή, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Σλοβενία), ενώ στην 19μελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν κριτές από 12 χώρες. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στην Ελλάδα διαγωνισμός ελαιολάδου της εμβέλειας αυτής, που δικαιωματικά διεκδικεί τον τίτλο του «διεθνούς» αφού το 1/3 των δειγμάτων και τα 2/3 των κριτών, αντίστοιχα, ήταν από το εξωτερικό.

Ακόμη οι κριτές της έκθεσης απένειμαν συνολικά 118 μετάλλια (δηλαδή 35 Χάλκινα, 33 Αργυρά, 43 Χρυσά και 7 Μεγάλα Χρυσά) στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού.

H Ελλάδα που συμμετείχε στο Athena International Olive Oil Competition με 187 δείγματα (73% του συνόλου), απέσπασε συνολικά 62 μετάλλια (δηλαδή 12 Χρυσά, 21 Αργυρά και 29 Χάλκινα (52,5%).

Aκολούθησαν η Ισπανία με 35 μετάλλια (29,5%), τέσσερα από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Ιταλία με 10 μετάλλια (8,5%), τρία από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Πορτογαλία με 4, το Ισραήλ με 3, η Γαλλία με 2 και οι Σλοβενία και Τυνησία με 1 έκαστη.

Ακόμη στο διαγωνισμό αυτό  έστειλαν ελληνικά δείγματα η Πελοπόννησος (50%), και η Κρήτη (23%). Ακολουθούν η Μακεδονία με 13% και τα νησιά του Αιγαίου 12%, με τα μισά δείγματα από τη Μυτιλήνη.

Τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που συμμετείχαν προήλθαν από την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τα νησιά του Ιονίου και τη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή όλη την ελαιοπαραγωγό Ελλάδα.

Η Πελοπόννησος απέσπασε 28 μετάλλια (το 45% των ελληνικών μεταλλίων), η Κρήτη 12 μετάλλια (20%), η Μακεδονία 6 (10%) και ακολουθούν παρόμοια οι υπόλοιπες συμμετέχουσες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν τα λάδια της Μυτιλήνης, αφού από τα έξη που συμμετείχαν διακρίθηκαν τα πέντε. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.