Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα συμφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογο του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ιγκόρ Τσρνάντακ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «με την Ελλάδα να είναι βασικός σύμμαχος του Σαράγεβο στην ευρωπαϊκή του ολοκλήρωση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς διαπιστώθηκαν δυνατότητες να υπάρξει και θεσμική στήριξη της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως και τεχνογνωσία με σεμινάρια σε διαφόρους τομείς και περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».
«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε τον δρόμο της προς τις ευρωπαϊκές δομές. Είναι τόσο πολύπλοκη η δομή της που θυμίζει την ΕΕ, και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να γίνει μέλος της», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.
«Ως εξαιρετική χαρακτήρισε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτή την πορεία, από τη στιγμή που υπέβαλε την αίτηση ένταξης η χώρα του στην ΕΕ, και κυρίως τώρα που ελπίζει να γίνει το 2017 υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες τόσο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης, όσο και στην πάταξη της διαφθοράς. Η στήριξη της Ελλάδας ανανεώθηκε και αισθάνθηκα ότι εντός της ΕΕ έχουμε έναν καλό φίλο που λέγεται Ελλάδα. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι οι σχέσεις μας είναι στην ουσία καλές και όχι φαινομενικά», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σχετικά με τα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, τονίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών επίλυσής του, και επ’ αυτού ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει μία συνδιάσκεψη για το προσφυγικό στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των όμορων χωρών Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία που θα προετοιμάσει μία ευρύτερη διεθνή συνάντηση για την περιοχή.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσρνάντακ αναφερόμενος στην πολιτική των κλειστών συνόρων από βαλκανικές χώρες στο προσφυγικό είπε: «Κάποιες χώρες έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των σχέσεών τους, δεδομένου ότι κάποιοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να κερδίσουν κάτι από αυτή την κατάσταση, ενώ είναι αναγκαίο να επιτευχθεί η συμφωνία με την Τουρκία».