Οι θεσμικές πτυχές της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για μια ισχυρότερη ενωμένη Ευρώπη, υπό το φως των διαδοχικών κρίσεων που βιώνει, με τελευταία την προσφυγική κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (AFCO), υπό την πρόεδρο της, Ντανούτα Χούμπνερ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ευρωβουλευτές ενημέρωσαν τον κ. Ξυδάκη για το ζήτημα της αναθεώρησης της εκλογικής νομοθεσίας της Ένωσης, τη διαθεσμική συμφωνία για καλύτερη νομοθέτηση, το δικαίωμα εξέτασης των πραγμάτων των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και θεσμικά ζητήματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών της Ευρώπης, τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Ειδικότερα για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τους ευρωβουλευτές για τις δράσεις της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι λόγω μονομερών ενεργειών ορισμένων εταίρων και βαλκανικών χωρών, η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έκλεισε για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο. Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, για την επιτυχή εφαρμογή της οποίας είναι απαραίτητο να εφαρμόσει και η τουρκική πλευρά τα συμφωνημένα. Επίσης, σημείωσε πως αν και δεν έχει διαπιστωθεί συστηματική διασύνδεση προσφυγικών ροών και τρομοκρατίας, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της για την αποτροπή ενδεχόμενης παρείσφρησης τρομοκρατικών στοιχείων.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος με συγκρατημένη αισιοδοξία και πραγματισμό και τόνισε πως απαραίτητες προϋποθέσεις εκτός από την αποχώρηση από το νησί όλων των κατοχικών στρατευμάτων, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, είναι να σταματήσει η Άγκυρα την απειλητική ρητορική της, την προσπάθεια ποδηγέτησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να σεβαστεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, επισήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ενδεχομένως τα λάθη του παρελθόντος και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική πολιτική συνεργασίας και καλής γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένου ότι περίπου το 25% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι ελληνικές επενδύσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσέθεσε, η Αθήνα πρότεινε και εφαρμόζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ωστόσο, σημείωσε, η επίλυση του ονοματολογικού προϋποθέτει την ανταπόκριση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, κυρίως στην ελληνική εποικοδομητική πρόταση μιας σύνθετης γεωγραφικής ονομασίας κοινά αποδεκτής και από τις δύο πλευρές και τη διακοπή της αλυτρωτικής προπαγάνδας.
Τέλος, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου του Κοινοβουλίου στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη συνέχεια και των σχετικών αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, με προτάσεις της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO).