Του Τάσου Δασόπουλου
Με σημαντικά προβλήματα να ζητούν λύση και στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και στους όρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγη ώρα η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κατά την σύσκεψη των 3,5 ώρων που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα οι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσαν για την μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα ανάλυσαν την καθαρά «τραπεζοκεντρική» αντίληψη των δανειστών οι οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων ύψους 107 δις ευρώ ώστε να υπάρξει κατά το δυνατό ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών που βρίσκονται ως γνωστό σε φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Στην κατεύθυνση αυτή οι απαιτήσεις των δανειστών είναι:
Η πώληση μέρους των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε distress funds ώστε τα δάνεια αυτά να βγούν οριστικά από το κεφάλαιο των επισφαλειών των τραπεζών.
Την κάλυψη ενός ποσοστού μέχρι και 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων από το κίνδυνο πλειστηριασμού με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και επιλογή ώστε να πληρώσουν άμεσα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο για ειδικά ειρηνοδικεία στα οποία θα δικάζονται αποκλειστικά υποθέσεις κόκκινων δανείων ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η εκδίκαση των περίπου 150.000 υποθέσεων του νόμου κατσέλη που λιμνάζουν σήμερα στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Να αναλάβουν την είσπραξη όσων δανείων συμφωνηθούν να αναδιαρθρωθούν από τις εκδότριες τράπεζες είτε αυτά παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο τους είτε δοθούν σε distress funds.
Οι εντολές που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό είναι οι υπουργοί να επιμείνουν σε μια διαπραγματευτική στρατηγική με πέντε βασικά σημεία αναφοράς:
1. Να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασία.
3. Να εντοπιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
4. Να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
5. Να υπάρξουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.