Quantcast
Γκουρία (ΟΟΣΑ): Ο Παναμάς είναι ο τελευταίος μεγάλος φορολογικός παράδεισος - enikonomia.gr
share

Γκουρία (ΟΟΣΑ): Ο Παναμάς είναι ο τελευταίος μεγάλος φορολογικός παράδεισος

δημοσιεύτηκε:

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers έριξαν φως στην κουλτούρα και τις πρακτικές απορρήτου του Παναμά, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Άνχελ Γκουρία.

Ο Παναμάς είναι ο τελευταίος μεγάλος φορολογικός παράδεισος που συνεχίζει να επιτρέπει την απόκρυψη κεφαλαίων από τις φορολογικές Αρχές σε offshore εταιρείες.

«Ο ΟΟΣΑ ηγείται της παγκόσμιας επίθεσης κατά των πρακτικών αυτών από το 2009, συνεργαζόμενος στενά με τη G 20. Μέσω του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, προειδοποιούμε με συνέπεια και συνέχεια για τους κινδύνους χωρών, όπως ο Παναμάς, που δεν συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες φορολογικής διαφάνειας», σημείωσε ο Γκουρία.

«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, είπαμε στους υπουργούς Οικονομικών της G 20 ότι ο Παναμάς υποχωρεί από τη δέσμευσή του για αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων. Οι συνέπειες από την αποτυχία του Παναμά να ικανοποιήσει τους διεθνείς κανόνες φορολογικής διαφάνειας είναι τώρα εκτεθειμένες σε πλήρη δημόσια θέα. Ο Παναμάς πρέπει να θέσει σε τάξη τα του οίκου του, εφαρμόζοντας άμεσα τους κανόνες αυτούς», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Τα Panama Papers δείχνουν μία μείωση στη χρήση offshore εταιρειών, σημείωσε ο Γκουρία, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη για τον απίστευτο μετασχηματισμό που επιτεύχθηκε τα τελευταία επτά χρόνια για την καθιέρωση ισχυρών διεθνών κανόνων για τη φορολογική διαφάνεια.

Συνολικά 132 επικράτειες έχουν δεσμευθεί στον κανόνα ανταλλαγής πληροφοριών, από τις οποίες οι 96 θα καθιερώσουν την αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων εντός διετίας, τόνισε ο Γκουρία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.