H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στις μεταβιβάσεις οικογενειακών επιχειρήσεων από θάνατο ή δωρεά σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας KPMG.
Η φορολόγηση στην Ελλάδα για την μεταβίβαση οικογενειακής επιχείρησης που αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ κυμαίνεται στα 956.500 ευρώ!
Στην Ολλανδία η φορολογική επιβάρυνση ξεκινά από τα 4.121.361 ευρώ και περιορίζεται στα 270.883 ευρώ μετά τις φοροαπαλλαγές.
Με εξαίρερη στην Ελλάδα παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων πριν και μετά τις φοροαπαλλαγές που μπορεί να προσφέρει το καθεστώς μιας χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι η Βρετανία όπου η αρχική φορολογική επιβάρυνση για την μεταβίβαση μιας οικογενειακής επιχείρησης 10 εκατ. ευρώ φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ και καταλήγει στο μηδέν εάν ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές.
Μετά τις φοροαπαλλαγές οι επιβαρύνσεις μηδενίζονται στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, στη Λιθουανία και στην Ιταλία.
Συμπεριλαμβανομένων αυτών των χωρών, το συνολικό ποσοστό των κρατών που δεν επιβάλλουν καμία επιβάρυνση πριν ή μετά τις φοροαπαλλαγές αυξάνεται από 33% στο 52%.
‘Οπως γίνεται αντιληπτό από την KPMG κοινή πρόθεση στις περισσότερες από τις 42 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι να στηρίζουν και να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Προσπαθούν να διατηρούν χαμηλή τη φορλογική επιβάρυνση για τη μεταβίβαση του οργανισμού στην επόμενη γενιά.
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς παράγουν το 70% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για το 60% του εργατικού δυναμικού όπως έχει τονίσει στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.
Σε παγκόσμια κλίμακα η φορολογική επιβάρυνση για τη μεταβίβαση οικογενειακών επιχειρήσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ από κληρονομιά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,5 εκατ. ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις και να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ από δωρεά…