Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Τετάρτη 13 Απριλίου το πράσινο φως για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και την εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC). Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία έγκρισης του πρώτου σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.
“Χαιρετίζω αυτή την πρόταση που θα ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το Κοινοβούλιο ενήργησε γρήγορα προχωρώντας στην ταχεία έγκριση αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία).
Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ αποτελεί τμήμα του νέου μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Τα κονδύλια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, νερού, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης.
Υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, αποφασίστηκε επίσης η διάθεση ποσού ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL το οποίο δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016 και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ.
Μόνιμος μηχανισμός παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το γεγονός ότι τα κονδύλια για την στήριξη των προσφύγων στην ΕΕ προέρχονται από το Ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης (AMIF) και δεν θα ληφθούν από τα υφιστάμενα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εκτός ΕΕ.
Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι αυτή η “εμπροσθοβαρής” εκταμίευση των 100 εκατ. ευρώ προϋποθέτει τη μελλοντική αναπλήρωση του ποσού με νέα κονδύλια και τονίζουν ότι “θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πιο βιώσιμο νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο προκειμένου να καταστεί δυνατή στο μέλλον η κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Ένωσης”.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 584 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 33 αποχές.