Του Τάσου Δασόπουλου
«Κόκκινα» στεγαστικά τριών ταχυτήτων φέρνει το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε νωρίς το πρωί με τους δανειστές υιοθετώντας επί της ουσίας την πρόταση της τρόικας για προστασία άνευ όρων από τους πλειστηριασμούς μόνο για τον έναν στους τέσσερις δανειολήπτες.
Με βάση όσα έγιναν γνωστά πλήρη προστασία από πλειστηριασμούς θα έχουν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν εισόδημα στα όρια του βασικού μισθού των 581 ευρώ και κατά συνέπεια 8.190 ευρώ μέχρι και 20.639 για το ζευγάρι με δύο παιδιά υπό τον όρο ότι η ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει σε όρους αντικειμενικής αξίας τα 170.000.
Γι αυτούς θα υπάρχει και μια κρατική επιδότηση που θα φτάνει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ αν αδυνατούν να πληρώνουν και την ελάχιστη δόση που θα που θα συμφωνηθεί με την εκδότρια τράπεζα.
Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που για το οικονομικό επιτελείο αυξάνει την προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα 25% στο 62%.
Πρόκειται για τους κόκκινους δανειολήπτες όπου όλα τα κριτήρια της πρώτης κατηγορίας πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1,7.
Έτσι η αξία της ακίνητης περιουσίας φτάνει τα 230.000 ευρώ το εισόδημα για το άγαμο τα 13924 ευρώ και για το ζευγάρι με δύο παιδία τα 35.000 ευρώ.
Αυτοί θα έχουν μια ευκαιρία να κάνουν ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα τους που θα τους ορίσει μια ελάχιστη δόση για να πληρώνουν.
Το αν θα έχουν ασυλία από πλειστηριασμούς θα καθοριστεί από πολλούς επιμέρους παράγοντες
Πόσα χρόνια είχαν το δάνειο, αν ήταν καλοπληρωτές μέχρι και το 2010 κτλ .
Η ελάχιστη δόση θα καθορίζεται από την σημερινή εισοδηματική κατάσταση. Αλλά και από την σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου.
Αν είναι τυχεροί και υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και έχουν αγοράσει το ακίνητό τους με χρήματα που προέρχονται κατά 100% από τραπεζικό δάνειο και αν η εμπορική αξία που θα προσδιοριστεί θα είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς του ακινήτου το δάνειο θα μειωθεί στα επίπεδα της σημερινής εμπορικής αξίας.
Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα καταφέρουν να μπούν στο νόμο και δεν θα καταφέρουν συμβιβασμό με την τράπεζα.
Η τρίτη κατηγορία είναι περίπου το 38% των δανειοληπτών οι οποίοι θα μείνουν ακάλυπτοι από κάθε ευνοϊκή ρύθμιση και πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν από μόνοι τους κάποια ρύθμιση από την τράπεζα τους.
Επίσης το περιουσιολόγιο που αναμένεται να εφαρμοστεί από φέτος θα βγάλει στην επιφάνεια κάποιους από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι τώρα καλύπτονταν από την ασυλία των πλειστηριασμών.
Τα distress funds
Εκτός του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σήμερα η αύριο θα βρεθούν τα ε επιχειρηματικά δάνεια αλλά και το κρίσιμο θέμα της εμπλοκής των Distress Funds βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση πιέζει όσα από τα «Κοράκια» έρθουν στην Ελλάδα να αγοράσουν δάνεια θα πρέπει να αποκτήσουν οντότητα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας.
Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης αν οι αγορές θα αφορούν όνο επιχειρηματικά δάνεια πάνω από 1 εκ ευρώ όπως θέλει η Κυβέρνηση ή θα μπορούν να πάρουν και πακέτα στεγαστικό δανείων.
¨Όλα αυτά θα διευθετηθούν και θα έρθουν σε νέο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή τον Δεκέμβριο.
Τα υπόλοιπα θέματα
Μέχρι και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα υπόλοιπα των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί άλλα 100 εκατ. ευρώ πέραν της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια για να καλύψει το κενό που ανακάλυψε χθες η τρόικα στην εναλλακτική πρόταση του κ. Αλεξιάδη ώστε α μη επιβληθεί το ΦΠΑ στο 23% για την εκπαίδευση.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν χθες ότι θα καλύψουν την διαφορά με κάποια από τα 11 μέτρα που ήθελαν να παρουσιάσουν ως ισοδύναμα πριν πέσει στο τραπέζι η φορολόγηση του τζόγου.
Στις αλλαγές για τις 100 δόσεις η συμφωνία προβλέπει την ρύθμισης με περιθώριο ρύθμισης των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα σ 30 ημέρες για το 2015 σε 20 ημέρες για το 2016 και σε 10 ημέρες για το 2017.
Παράλληλα η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα είναι διαθέσιμη για όλους και θα μπορεί να χρησιμοποιείται πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη μια οφειλή.
Στο νομοσχέδιο που θα έρθει θα περιλαμβάνονται επίσης οι αποφάσεις για τις τιμές στα γενόσημα οι αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και οι αλλαγές στα τέλη Κυκλοφορίας…