Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
Στον «υπόγειο» πόλεμο Κομισιόν – Σόιμπλε αποδίδεται η αιφνιδιαστική ενέργεια του Βερολίνου να παρουσιάσει στο Ουάσιγκτον Κλαμπ τη συμβιβαστική πρόταση περί έκτακτων μέτρων για την οποία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποίησε, στη μυστική συνάντηση, τους εκπροσώπους των θεσμών και τους υπουργούς Οικονομικών, την περασμένη Παρασκευή, ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει αυτά τα μέτρα, θα πέσει».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ακολουθώντας μια αριστοτεχνική τακτική φρόντισε το τριήμερο που διεξήχθη η Εαρινή Σύνοδος μεταξύ 15-17 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα να «θολώσει» τα νερά και να μη δεχθεί διμερείς ή τριμερείς συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα προσποιούμενος ότι στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την αξιολόγηση και το χρέος.
Την ίδια εντύπωση είχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στις διαδοχικές επαφές που είχε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο με Λαγκάρντ-Ντράγκι-Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε στην έδρα του ΔΝΤ φαινόταν βέβαιος ότι οι συζητήσεις “βαίνουν καλώς” και είχε μείνει με την εντύπωση ότι οι συζητήσεις μεταφέρονται στο Άμστερνταμ και στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ξαφνικά όμως, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ συγκλήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το επονομαζόμενο Ουάσιγκτον κλαμπ, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να συζητήσει επί του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή των 4 ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης και εκπροσώπων του Eurogroup, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.
Το «κλαμπ» είναι κλειστό. Στη συνεδρίαση, κατατέθηκε πρόταση του προέδρου του EWG, Τόμας Βίζερ που στην ουσία ήταν μια «καμουφλαρισμένη» πρόταση του Σόιμπλε για να πλήξει την Κομισιόν.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει «προηγούμενα» με τις κινήσεις της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις του 2015 και κυρίως με τις κρυφές συναντήσεις που έγιναν με Έλληνες αξιωματούχους, ύστερα από πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Ο κ. Σόιμπλε, με την κίνηση της περασμένης Παρασκευής, αιφνιδίασε την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να έρθουν σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση πριν από το Πάσχα.
«Μαξιλάρι» έξτρα μέτρων 3 δισ. για συμφωνία και με ΔΝΤ
Η πρόταση για μέτρα εκτάκτου ανάγκης προβλέπει να τεθούν σε ισχύ αυτόματα, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Όταν ο Τόμας Βίζερ κατέθεσε την πρόταση ο μόνος που αντέδρασε από τους συμμετέχοντες ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τους προειδοποίησε αυτή «η πρόταση δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια στην Ελλάδα και μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση».
Μπροστά στον κίνδυνο αδιεξόδου μεταξύ των δανειστών επιλέχθηκε τελικά στην πρόταση να υπάρξουν δυο σκέλη: το «μαλακό» σενάριο και το «σκληρό» σενάριο.
Οι δανειστές ευελπιστούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει το «μαλακό» σενάριο που προβλέπει να δοθεί από την Αθήνα μία πολιτική δέσμευση, αλλά μεταφέρει τη συζήτηση του χρέους στο αόριστο μέλλον.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξει το «σκληρό» σενάριο, το οποίο, όμως, πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή. Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένη βγαίνει η γερμανική πλευρά…
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ζήτησε εσπευσμένα μια δεύτερη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ ώστε να πάρει «διευκρινίσεις» για τη «μέση» πρόταση των δανειστών που διέρρευσε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε το σχέδιο της πρότασης που αφορά τα μέτρα και περιμένει τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Αμστερνταμ για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση για την υπόθεση του ελληνικού χρέους, για το οποίο δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση.
Στην ουσία, όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το γραφείο της κ. Λαγκάρντ για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ουάσιγκτον, «τώρα ανοίγει το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης».
Πηγή: Real.gr