Quantcast
ΣΦΕΕ-ΠΕΦι: Λανθασμένη η κάλυψη ανασφάλιστων από τον προϋπολογισμό για φάρμακα - enikonomia.gr
share

ΣΦΕΕ-ΠΕΦι: Λανθασμένη η κάλυψη ανασφάλιστων από τον προϋπολογισμό για φάρμακα

δημοσιεύτηκε:

“Ναι μεν αλλά” λέει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στην πρωτοβουλία της Πολιτείας για τον τρόπο κάλυψης της φαρμακευτικής φροντίδας των ανασφάλιστων. Σε ανακοίνωσή τους ΣΦΕΕ και ΠΕΦ αναφέρουν ότι η φαρμακοβιομηχανία χαιρετίζει την απόφαση της Πολιτείας για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων δεδομένου ότι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασική προτεραιότητα, ωστόσο σημειώνουν πως ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.

“Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Αυγή», γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται πως η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα αποτελεί λανθασμένη επιλογή.

Σημειώνουν επίσης πως λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016 το ένα στα τρία φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών.

Προτείνουν δε η κάλυψη των ανασφαλίστων να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούν την Πολιτεία να κινητοποιηθεί άμεσα για την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.