Κιβώτια γεμάτα με παραποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα εντοπίστηκαν από τις γερμανικές τελωνειακές αρχές πριν από λίγους μήνες. Ήταν μια σημαντική επιτυχία των διωκτικών αρχών της τελωνειακής υπηρεσίας του Έσσεν, οι οποίες κατόρθωσαν να αποκαλύψουν τη δράση κυκλώματος που πραγματοποιούσε εκτεταμένες πωλήσεις παράνομων ιατρικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, κάνοντας τζίρο εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό το κρούσμα εμπορίας παράνομων σκευασμάτων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεμονωμένη περίπτωση. Η εγκληματική δραστηριότητα στο πεδίο των φαρμακευτικών σκευασμάτων γνωρίζει άνθηση.
«Πίσω από αυτή τη δραστηριότητα βρίσκονται ολοένα συχνότερα διεθνώς οργανωμένες ομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ενδιάμεσοι έμποροι, άτομα που ‘ξεπλένουν’ χρήματα, μεταφορείς μετρητών, μέχρι και ένοπλοι δράστες», λέει ο Βόλφγκανγκ Σμιτς, εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Τελωνειακής Διεύθυνσης στην Κολωνία.
Οι «εγκέφαλοι» τέτοιων κυκλωμάτων έχουν κατά κανόνα τη βάση τους εκτός Γερμανίας και πωλούν τα σκευάσματά τους μέσω παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων σε «μεγάλους» αγοραστές ή απλούς ιδιώτες. Οι πωλήσεις αυτές είναι άκρως κερδοφόρες για τους δράστες, με τα περιθώρια κέρδους να είναι εν μέρει συγκρίσιμα με αυτά του εμπορίου ναρκωτικών.
Τετραπλάσιες ποσότητες κατασχεθέντων σκευασμάτων
Τα παράνομα φάρμακα προέρχονται στις περισσότερες περιπτώσεις από την Ασία αλλά και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σμιτς, σε παράνομα εργαστήρια τα φάρμακα παρασκευάζονταν συχνά σε μπετονιέρες με ανάμιξη ουσιών που ήταν διαθέσιμες τη δεδομένη χρονική στιγμή.
«Πριν από μερικά χρόνια επρόκειτο σχεδόν αποκλειστικά για viagra ή προϊόντα lifestyle, για παράδειγμα κατά της τριχόπτωσης ή για αδυνάτισμα», διευκρινίζει ο Βολφγκανγκ Σμιτς. Πλέον όμως παραποιούνται φάρμακα κάθε είδους – από χάπια κατά της αλλεργίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μέχρι και σκευάσματα εμβολίων. Μάλιστα με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι δράστες μπορούν να φτιάξουν σχεδόν πανομοιότυπες τις συσκευασίες των γνήσιων φαρμάκων, κάνοντας αδύνατη την αναγνώριση των απομιμήσεων από τον μη εξειδικευμένο παρατηρητή.
Οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών σε αεροδρόμια, λιμάνια και διαμετακομιστικούς σταθμούς στη Γερμανία για εντοπισμό παραποιημένων φαρμάκων είναι εντατικοί. Ορισμένες φορές ο εντοπισμός παράνομων πακέτων γίνεται τυχαία, άλλοτε υπάρχουν σχετικές πληροφορίες. Οι γερμανικές τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν το 2015 περίπου 3,9 εκατομμύρια παραποιημένα χάπια, μια ποσότητα σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Πηγή: DW