Quantcast
Ευρωζώνη: Σαφώς βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Σαφώς βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο

δημοσιεύτηκε:

Bελτίωση παρουσιάζει  το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, ενώ ανοδικά κινούνται οι προσδοκίες εταιρειών και καταναλωτών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 103,9 αυτόν τον μήνα, από 103,0 τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση στο 103,4.

Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στην μεγαλύτερη αισιοδοξία του βιομηχανικού τομέα, του τομέα των υπηρεσιών και του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των καταναλωτών.

Εξάλλου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε στο 0,13 τον Απρίλιο από 0,12 τον Μάρτιο, αν και η βελτίωση αυτή ήταν χαμηλότερη από το 0,14 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τάσεις των τιμών τους επόμενους 12 μήνες, ανέκαμψαν, και διαμορφώθηκαν στο 2,9 τον Απρίλιο από 2,1 τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 19,3.

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν στο -2,4 από -4,6 τον Μάρτιο.

Ειδικά για την Ελλάδα το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Απρίλιο, καθώς ο σχετικός δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI), που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε στις 90,3 μονάδες από 90,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Επίσης η αύξηση του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. Η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα κατέγραψε μικρή άνοδο, ενώ επιδεινώθηκε ελαφρά στο λιανικό εμπόριο.

Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+4,4) και την Ολλανδία (+1,9), κατέγραψε μικρή βελτίωση στη Γερμανία (+0,4) ενώ υποχώρησε στην Γαλλία (-1,0) και την Ισπανία (-0,8).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.