Quantcast
Eurostat: ΑΕΠ 0,6%, ανεργία 10,2% και πληθωρισμός -0,2% στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Eurostat: ΑΕΠ 0,6%, ανεργία 10,2% και πληθωρισμός -0,2% στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Ανάμικτα μηνύματα έστειλαν τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ναι μεν η εικόνα ήταν βελτιωμένη σε ότι αφορά το ΑΕΠ και την ανεργία, όμως ο πληθωρισμός εμφάνισε αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκε χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το α’ τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η υποχώρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο -0,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι του -0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 0,8% σε ετήσια βάση.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού δημιουργεί «πονοκέφαλο» στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το Euro2day, η οποία θέλει να τον αυξήσει κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον αγοράζει, από πέρυσι, κρατικά ομόλογα, προκειμένου να ρίξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία και να επιταχύνει την άνοδο των τιμών, κάτι που όμως –όπως δείχνουν και τα στοιχεία- δυσκολεύεται να καταφέρει.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, με τα στοιχεία της Eurostat να είναι καλύτερα των προβλέψεων.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάρτιο στο 10,2% από 10,4% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα διαμορφωθεί στο 10,3%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.