«Τα όσα διαδραματίζονται στο Μπρένερ βρίσκονται πρωτίστως και κυρίως στα χέρια της Ιταλίας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σομπότκα σήμερα Παρασκευή στο Πότσνταμ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, εκφράζονται ανησυχίες ότι ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη μέσω της Ιταλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Σομπότκα ο οποίος κατέστησε σαφές ότι συνιστά υποχρέωση της Ιταλίας να αποτρέψει μαζικά κύματα προσφύγων στα σύνορα. Κατά τον αυστριακό πολιτικό, περίπου 200.000 έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Λιβύη περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, το 70% εξ΄ αυτών περίπου είναι οικονομικοί μετανάστες.
Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, έγιναν προετοιμασίες για την ανέγερση φράχτη κατά μήκος του περάσματος Μπρένερ αλλά και την ανέγερση ενός κέντρου υποδοχής και καταγραφής προσφύγων. Ο φράχτης θα κατασκευαστεί όμως μόνον στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως διευκρίνισε.
Ο Βαλκανικός Διάδρομος «έχει τελειώσει»
«Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση», είπε ο Σομπότκα, προσθέτοντας ότι όσο αυτή δεν υφίσταται, θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Ο Τόμας ντε Μεζιέρ από την πλευρά του πρόσθεσε ότι μια ευρωπαϊκή λύση απαιτεί «λίγες μέρες ακόμη». Ο γερμανός υπουργός τόνισε την ίδια ώρα ότι μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία ο Βαλκανικός Διάδρομος «έχει τελειώσει».
Και οι δυο υπουργοί τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας με τις χώρες του Μαγκρέμπ, στα πρότυπα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Προηγουμένως ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς είχε υπεραμυνθεί των προετοιμασιών για πιθανούς συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία. «Κανείς στην Αυστρία δεν επιθυμεί το κλείσιμο του Μπρένερ», είπε ο πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο. «Εντούτοις, εάν καθημερινά προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες από τη μια χώρα στην άλλη, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων, όπως το έχουν κάνει ήδη ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία».
Αντζ. Αλφάνο: Απαράδεκτα τα αυστριακά σχέδια
Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε ωστόσο υπέρ μια λύσης με την Ιταλία και την ΕΕ. «Εάν η Ιταλία φροντίσει γι΄ αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους στέλνει αυτομάτως προς το βορρά, τότε θα καταφέρουμε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν (για την Ευρώπη)».
Συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό του είχε χθες Πέμπτη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα αυστριακά σχέδια για την ανέγερση φράχτη μήκους 400 μέτρων στα αυστρο-ιταλικά σύνορα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προθέσεις της Αυστρίας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Αυστρία μέσω Ιταλίας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων χρόνων.
Ο Κουρτς από την πλευρά του υπογράμμισε ότι μετά τη Βαλκανική Οδό θα πρέπει να διασφαλιστεί και ο νότιος μεσογειακός διάδρομος. «Εάν γίνει σαφές ότι ο δρόμος προς την κεντρική Ευρώπη δεν είναι πλέον ανοιχτός, τότε όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν στην κεντρική Ευρώπη», όπως είπε.
Πηγή: DW