Με όριο ηλικίας συνδέεται πλέον η καταβολή συντάξεων χηρείας, καθώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως το τοπίο.
Οι δικαιούχοι της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης συζύγου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.
‘Οπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου Διονύσης Ρίζος «η συγκεκριμένη διάταξη αφορά όσες αιτήσεις μεταβιβάσεως της σύνταξης υποβληθούν για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου».
Αναλυτικά προβλέπονται τρεις ταχύτητες:
1. Οι επιζώντες σύζυγοι θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής εφόσον κατά την στιγμή του θανάτου έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος.
2. Σε περίπτωση που δεν είναι 55 ετών αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται για μία τριετία. Στη συνέχεια η καταβολή θα αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, όποτε και θα επαναχορηγείται.
3. Για όσους χήρους και χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, η σύνταξη θα καταβάλλεται για μία τριετία.
Κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί αυτοί δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος έχει κριθεί ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%.
Επίσης δεν εφαρμόζονται αν ο απιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα (μέχρι να ενηλικιωθούν) ή τέκνα που σπουδάζουν (και μέχρι να γίνουν 24 ετών).
Προσοχή, καθώς η σύνατξη στον επιζώντα σύζυγο θα καταβάλλεται μειωμένη (από1% λέως 5%), σύμφωνα με το ‘Εθνος, σε περίπτωση που υπήρχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 10 έτη και ο γάμος συντελέστηκε μετά τη χορήγηση σύνταξης γήρατος του θανόντος.
Συγκεκριμένα η μείωση που θα επέρχεται, αφαιρουμένων των ετών της έγγαμης συμβίωσης, θα είναι 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21-25 χρόνια, 3% για 25-30 χρόνια, 4% για 31-35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και άνω.