Quantcast
Στις 6.600 οι καταγραφές πρόθεσης ασύλου στα νησιά - enikonomia.gr
share

Στις 6.600 οι καταγραφές πρόθεσης ασύλου στα νησιά

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 6.605 καταγραφές πρόθεσης ασύλου στα νησιά «μετράει» η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, Υπηρεσία Ασύλου από τις 20 Μαρτίου 2016.

Ειδικότερα, για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, η Υπηρεσία προσβλέπει στην δημιουργία μικτών κλιμακίων αποτελούμενων από Έλληνες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της διαδικασίας ασύλου. Τα πρώτα μικτά κλιμάκια τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Λέσβο, ενώ έχουν ξεκινήσει και πιλοτικά κλιμάκια στη Σάμο και τη Χίο. Γύρω στις 20 Μαΐου, υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων στα δύο αυτά νησιά και στο τέλος Ιουνίου η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων σε Κω και Λέρο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τελικός στόχος της Υπηρεσίας Ασύλου είναι στα τέλη Ιουνίου να εξετάζονται καθημερινά 640 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, αριθμός 30 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του 2014. Σημειώνεται ότι το 2014 η Υπηρεσία Ασύλου εξέταζε κατά μέσο όρο κάθε μήνα 786 αιτήσεις ασύλου, ενώ τον Μάρτιο του 2016 μετά το κλείσιμο των συνόρων ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 2.956. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 3.700 πλήρεις καταγραφές και άλλες 6.600 απλές καταγραφές (αιτήσεις ασύλου ή καταγραφή της πρόθεσης να ζητήσει κάποιος άσυλο στα ελληνικά νησιά).

«Από τις αιτήσεις που καταγράφηκαν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας 489 εξετάστηκαν στη βάση του παραδεκτού – απαραδέκτου μέχρι τις 5 Μαΐου και οι 89 από αυτές κρίθηκαν απαράδεκτες, οπότε οι αιτούντες μπορούν να επιστραφούν με ασφάλεια πίσω στην Τουρκία», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

 Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας της Υπηρεσίας με θέμα «Το μέλλον του ασύλου στην Ευρώπη» είπε: «Απομένουν να εξεταστούν πάνω από 5.000 αιτήσεις στα νησιά και όσο αναπτύσσονται τα μικτά κλιμάκια, τόσο πιο γρήγορα θα εξετάζονται οι αιτήσεις. Το πότε θα γίνει αυτό είναι πολυπαραγοντικό, όπως ότι χρειάζεται να εξοπλιστούν γραφεία για τουλάχιστον 600 υπαλλήλους στα νησιά. Η Υπηρεσία θα συστήσει μητρώο δικηγόρων για παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής στο δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Για την παροχή της δωρεάν νομικής συνδρομής έχει προβλεφθεί κονδύλιο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.  Ενώ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας χαρακτηρίστηκε ως  ένα πείραμα που εφαρμόζουμε και ως υπηρεσία και ως χώρα και ως Ευρώπη, γιατί έχουμε κληθεί να στήσουμε ένα μηχανισμό εξέτασης ασύλου πολύ διαφορετικό από αυτόν που είχαμε μέχρι τώρα. Το πείραμα αυτό ίσως είναι το πρώτο βήμα για ένα ενιαίο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.