Οι παρεμβάσεις που προωθούνται και θα κορυφωθούν με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών», τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Κορινθίας με θέμα «Πώς μπορούν να επιβιώσουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω μνημονίων; Τι έδειξε το ευρωπαϊκό συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ».
Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς, ότι η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από τον μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν στο απυρόβλητο για μια σειρά από παραμέτρους που αφορούν στην ίδια την ικανότητά τους να μεταφέρουν προνομιακά κεφάλαια και να μαγειρεύουν τους ισολογισμούς τους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε ότι «η διαμάχη περί μείωσης δαπανών – αύξησης των φόρων είναι κενή περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι μετά από 7 χρόνια λιτότητας, μπορούν να αποδώσουν νέα μέτρα συστολής της οικονομίας (είτε με νέους φόρους, είτε με νέα περικοπή δαπανών σε μισθούς-συντάξεις), έχω την αίσθηση ότι είτε ονειροβατεί ιδεοληπτικά, είτε θέλει να κρύψει την αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης, κυρίως ως προς την αναπτυξιακή διάσταση».
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι «κρίσιμη μεταβλητή θα αποτελέσει αναμφίβολα η πρόοδος σχετικά με το νέο αναπτυξιακό, την απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αλλά και η στοχευμένη παρέμβαση των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων, πακέτο Γιούνκερ). Θεωρούμε ότι απαιτούνται και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρουν ανάταξη του οικονομικού κλίματος. Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός ταμείου ή τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυστηρά με όρους λειτουργίας αγοράς και αύξησης του κοινωνικού πλεονάσματος.
Η εποχή των ημέτερων δανειοδοτήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Παράλληλα, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων, μέσα από σχήματα μικροχρηματοδότησης και ενίσχυσης των συνεργατικών σχηματισμών και καινοτομικών συνεργιών, ώστε η ελληνική επιχείρηση να καταστεί ανταγωνιστική, εξωστρεφής (όσες μπορούν) και να αποκτήσει την κατάλληλη δυναμική ώστε να καλύψει τη διεθνή θέση της αλλά και την εγχώρια ζήτηση.
Η υγιής επιχείρηση οφείλει να στέκεται πρωτίστως όρθια στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα στο εξωτερικό.
Μια πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η χρήση αφορολόγητου αποθεματικού ως πηγή κεφαλαίων για τις ΜμΕ και τα επιχειρηματικά projects νεοφυών επιχειρήσεων (μέσω αναπτυξιακού ταμείου). Έχουν προτείνει κατάλληλες παραμετροποιήσεις σε πλήθος γνωμοδοτήσεων προς τους φορείς.
Επίσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν ξανά χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων και συμμετοχής τους σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις όπως οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική-περιφερειακή ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης».