Στην Αθήνα θα
διεξαχθεί για πρώτη φορά από τις 28 και
29 Μαΐου ο Διεθνής Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας
και Συσκευασίας Τροφίμων και Ποτών «TASTE & DESIGN OLYMP AWARDS 2016» με θέμα «γευσιγνωσία
μοναδικών προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα».
Παράλληλα, στην πρωτεύουσα θα γίνει για πρώτη φορά η συνάντηση των καλύτερων παραγωγών τροφίμων
και ποτών που θα προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Πάντως ο διαγωνισμός αυτός θα απονείμει δυο διαφορετικά είδη
βραβείων «OLYMP Awards 2016» για τις κατηγορίες: TASTE Olymp Awards 2016 (διαγωνισμός
ποιότητας τροφίμων και ποτών) και DESIGN Olymp Awards 2016 (διαγωνισμός
συσκευασίας τροφίμων και ποτών).
Μάλιστα η σχετική
ανακοίνωση αναφέρει ότι: « Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα θεωρείται από
τους μεγαλύτερους παραγωγικούς τομείς που διαθέτει η χώρα, καθώς το 21% συμμετέχει στην συνολική Ελληνική
Οικονομία,( καθώς περιλαμβάνει 1.300 εταιρίες ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ αλλά συγχρόνως
δημιουργεί 70.000 θέσεις εργασίας).
«Την μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα γαλακτοκομικά, τα αρτοσκευάσματα
και τα μπαχαρικά ενώ έπονται το κρασί και το ελαιόλαδο. “Φωτεινά” παραδείγματα
που δείχνουν την προοπτική του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα είναι οι ελιές,
το γιαούρτι και το μέλι, προϊόντα που εξήχθησαν σε αναπτυγμένες αγορές της
Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, ως επώνυμα και τυποποιημένα και κέρδισαν
σημαντικά μερίδια αγοράς», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πάντως δικαίωμα συμμετοχής στο βραβείο ανώτερης γεύσης
(Taste Olymp Award) αλλά και στο βραβείο καλύτερης συσκευασίας (Design Olymp
Award) έχουν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά που
πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση θα
πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση και ότι τα διακριτικά στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται σωστά και με
σαφήνεια στην ετικέτα, προϊόντα δηλαδή έτοιμα για διάθεση προς το καταναλωτικό
κοινό. Ακόμη στον διαγωνισμό μπορούν να
προβληθούν προϊόντα όπως( γαλακτοκομικά, μέλι, ζυμαρικά, παξιμάδια, ελαιόλαδο,
ελιές, τσάι, κρασί, τσίπουρο, οινοπνευματώδη, βιολογικά, προϊόντα κρέατος,
ψαρικά, μπαχαρικά …..όλα τα τρόφιμα και τα ποτά).
Αξιοσημείωτο είναι δε
ότι οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό
θα πρέπει αρχικά να αποστείλουν τα
αντιπροσωπευτικά δείγματα τους στο site του διαγωνισμού.