Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
Στην χθεσινή ενημέρωση που διήρκεσε περίπου μία ώρα ο Πολ Τόμσεν δεν εξέπεμψε ούτε μηνύματα αισιοδοξίας ούτε απαισιοδοξίας, όπως συνηθίζει να κάνει στις ενημερώσεις του προς τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Η ενημέρωση έγινε εν τη απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ – καθώς βρίσκεται σε επίσκεψη στο Καζακστάν- και μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ευρώπη.
Ο Πολ Τόμσεν επιχείρησε, τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΝΤ νωρίτερα με ανεπίσημη τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το Ταμείο, να διαλύσουν την “ευφορία” που είχε δημιουργηθεί αρχικά σε Βρυξέλλες και Αθήνα μετά την συνέντευξη τύπου, όταν και είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ “μετακινήθηκε” από τις θέσεις του.
Αρχικά περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το τι έγινε στο Eurogroup της 24ης Μαίου, την οποία χαρακτήρισε μια «πολύπλοκη» διαπραγμάτευση, όπου όλες οι πλευρές έδειξαν «ευελιξία».
Παράλληλα υπογράμμισε και το γεγονός, ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την ποσοτικοποίηση των μέτρων, για την ελάφρυνση του χρέους» και άφησε ανοικτό το πότε ακριβώς χρονικά θα το πράξει στο μέλλον δεδομένου ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους το φθινόπωρο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup, να πάρει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με το αν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος, δικαιολόγησε προς τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου την στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις -κατόπιν συνεννόησης με την Κριστίν Λαγκάρντ – αναφέροντας ότι το ΔΝΤ έκανε παραχωρήσεις γιατί “η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση, αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της”.
Ο Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν την συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αλλά το ΔΝΤ “χρειάζεται περισσότερες εγγυήσεις”.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος θεωρεί “νίκη” ότι το ΔΝΤ επέβαλλε την άποψη ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται μέτρα για την απομείωση του. “Αυτό στην παρούσα φάση είναι αρκετό”, είπε χαρακτηριστικά προς τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου .
Επίσης ο δανός αξιωματούχος θεωρεί υποχώρηση των Ευρωπαίων ότι επιβλήθηκε αστερίσκος για τους δημοσιονομικούς στόχους σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Πηγή: Real.gr