Νέο αίτημα συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδας μέσω επιστολής που απέστειλαν στο Μαξίμου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα «εγκλήματα» που επιχειρούνται και αφορούν το μέλλον και την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ).
«Για τα εγκλήματα, που επιχειρούνται, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε ν΄ αποτρέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια θίγει άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα, ακόμα και την ύπαρξη της ΕΒΖ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ ζητούν αντικατάσταση των μελών του ΔΣ της ΕΒΖ, υπογραμμίζοντας: «Το ζητάμε αυτό, γιατί δυστυχώς, η παρούσα διοίκηση της εταιρείας πρόθυμα και ερασιτεχνικά επιδιώκει να επιβάλει το ανεφάρμοστο σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, με ήθη αταίριαστα προς τις ηθικές αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η απελθούσα διοίκηση της ΕΒΖ απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο και παραιτήθηκε, αφού όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά πέραν των άλλων είναι και ποινικά ελέγξιμο».
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, το συγκεκριμένο σχέδιο της Πειραιώς, το οποίο ενέκρινε το υφιστάμενο ΔΣ της ΕΒΖ είναι «καταστροφικό για το μέλλον της εταιρείας και των τευτλοκαλλιεργητών της χώρας. Είναι καταδικασμένο εν τη γενέσει του, γιατί δεν εξασφαλίζει ούτε κατ’ελάχιστον τη χρηματοδοτική ροή προς τη βιομηχανία, τόσο στην παρούσα φάση, όσο και κατά την παραγωγική περίοδο […]. Στερείται προοπτικής και δεν βασίζεται σε κάποια ορθή οικονομική παραδοχή. Απλούστατα, είναι ένα σχέδιο που επέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ως στόχο, όχι την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, αλλά τη γρήγορη εισροή στα ταμεία της χρημάτων από το ξεπούλημα των θυγατρικών στη Σερβία και των άλλων ζωτικής σημασίας ακινήτων της ΕΒΖ».
Οι εργαζόμενοι, ως εκ τούτου, σημειώνουν: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση, επιτρέπει την εκποίηση όλων των ασημικών τής εταιρείας, δηλαδή το ξεπούλημα των κερδοφόρων εργοστασίων στη Σερβία, των εργοστασιακών χώρων Ξάνθης και Λάρισας μαζί με τα σιλό, το ξεπούλημα των ιστορικών γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη και άλλα».
Ζητούν από τον πρωθυπουργό «να αφουγκραστεί τις έντονες ανησυχίες» τους για την τύχη της εταιρείας, «όπως έμπρακτα στήριξε τη βιομηχανία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.
Επιπλέον, ο κ. Βαρκάκης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καλούμε και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη να σκύψει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα επάνω στο θέμα της τύχης και του μέλλοντος της ΕΒΖ, διασφαλίζοντας την επιβίωσή της, που ξέρουμε ότι επιθυμεί».
Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ καταλήγουν υπενθυμίζοντας: «Έχοντας πλήρη συναίσθηση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, ήδη από τα μέσα του 2015 προσφερθήκαμε με τις προτάσεις μας για περικοπή του μισθολογικού κόστους στα όρια των οικονομικών αντοχών των ιδίων και των οικογενειών μας, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό τότε και όχι με δική μας ευθύνη».