Τρεις αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών (IPOs) τεχνολογικών εταιρειών, συνολικού ύψους 267 εκατ. δολαρίων, σημειώθηκαν στην Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, και ήταν οι περισσότερες και μεγαλύτερες παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς λογιστικής εταιρείας PwC. Στη δεύτερη θέση διεθνώς ήρθε η Ινδία, με δύο IPOs τεχνολογικών εταιρειών ύψους 133 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, ο ρυθμός στην Κίνα επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχαν καταγραφεί έξι αρχικές δημόσιες εγγραφές αξίας 551 εκατ. δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν πραγματοποιηθεί οκτώ IPOs στην Κίνα, αξίας 1,1 δις δολαρίων.
Οι τρεις τελευταίες IPOs αφορούν τους κλάδους του εξοπλισμού επικοινωνιών, των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών. Το Χρηματιστήριο του Σεντζέν υποδέχθηκε στο πρώτο τρίμηνο τις περισσότερες IPOs από οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο. Τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα για να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά, όπως η χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών και η μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, έπαιξαν έναν βοηθητικό ρόλο, αναφέρει η έκθεση της PwC.
Παγκοσμίως, τα έσοδα από IPOs τεχνολογικών εταιρειών στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 769 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 93% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Παρά το αργό ξεκίνημα, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον. Η καθιέρωση μίας κεφαλαιαγοράς πολλών βαθμίδων, ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση των κινεζικών χρηματιστηρίων, θα αποτελέσει το επόμενο εφαλτήριο για την κινεζική αγορά. Προβλέπουμε ότι ο αριθμός των IPOs στην κινεζική κεφαλαιαγορά μπορεί να φθάσει σε ένα νέο ιστορικό υψηλό», δήλωσε ο Γκάο, επικεφαλής της PwC China TMT.