«Ενώ ο Μαδούρο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, η Βενεζουέλα καταρρέει», σημειώνει ρεπορτάζ των Financial Times για την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα και εξηγεί: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει οικονομική συρρίκνωση 8% για το 2016. Ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι πολυτέλειες. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το βαρύ φορτίο χρέους αφήνουν ελάχιστο συνάλλαγμα για εισαγωγές. Ο κ. Μαδούρο είναι απρόθυμος να αντιστρέψει τις μη βιώσιμες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που κληρονόμησε από τον μέντορα του ή να αποδεχτεί βοήθεια από το εξωτερικό. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πει κανείς αν προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία ή αν προσπαθεί συνειδητά να βουλιάξει την χώρα του».
«Το ότι ο κ. Μαδούρο, όπως και η κα. Ρούσεφ, δεν θα ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του είναι αναμφισβήτητο. Η τάση των χωρών της περιοχής να εμφανίζουν κύκλους ισχυρής ανάπτυξης και κρίσεων και μαζικές εξεγέρσεις σημαίνει πως τα περισσότερα λατινοαμερικάνικα συντάγματα περιλαμβάνουν βαλβίδες διαφυγής που λειτουργούν ως ντε φάκτο προτάσεις μομφής. Η Βενεζουέλα δεν αποτελεί εξαίρεση και η αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασία ανάκλησης, συγκεντρώνοντας πολλές περισσότερες από τις απαιτούμενες ψήφους», σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας και προσθέτει:
«σε αντίθεση με την Βραζιλία, οι θεσμοί της Βενεζουέλας δεν έχουν την απαιτούμενη ανεξαρτησία και τα κίνητρα για να ολοκληρώσουν το έργο τους αυτές οι συνταγματικές διαδικασίες. Με τρόπο που θυμίζει reality show, το Σύνταγμα ορίζει πως αν ο πρόεδρος αντέξει ως τις 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, τότε μπορεί ουσιαστικά να διορίσει τον διάδοχο του αντί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές που σίγουρα θα χάσει».