Quantcast
Χαμηλότεροι οι μισθοί των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Χαμηλότεροι οι μισθοί των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Οι Έλληνες οικονομικοί διευθυντές είναι νεότεροι, αλλά πληρώνονται λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Stanton Chase, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανεύρεσης και επιλογής στελεχών. Συγκεκριμένα, το 83% των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα είναι νεότεροι από 50 έτη, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 76% και στη Β. Αμερική στο 18%.

Από την άλλη πλευρά, 82% των Ελλήνων οικονομικών διευθυντών (CFO) κερδίζουν λιγότερο από 150.000 δολάρια τον χρόνο, όταν στη Β. Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8%. Επίσης σχεδόν οι μισοί CFO στην Ελλάδα κερδίζουν λιγότερο από 100.000 δολάρια, ενώ κανένας CFO από τη Β. Αμερική δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Για τη στελέχωση των ομάδων τους οι οικονομικοί διευθυντές προτιμούν την online αγγελία, καθώς και τη συνεργασία με το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού.

Σε απάντηση σχετικά με τους περιορισμούς και τα εμπόδια για προαγωγή, ένας σημαντικός αριθμός οικονομικών διευθυντών αναγνώρισε την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση καθώς και για έκθεση σε διεθνή ζητήματα, αναφέρει η Καθημερινή. Το πιο συχνά εμφανιζόμενο εμπόδιο αφορά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο ένας οικονομικός διευθυντής περιέγραψε ως εξής: «Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα της εταιρείας και επομένως όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στη διαχείριση κρίσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Πανώριο, διευθύνοντα σύμβουλο της Stanton Chase, συμπερασματικά οι οικονομικοί διευθυντές της Ελλάδας καλλιεργούν προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης με τους ανωτέρους τους, καθώς και με τα διοικητικά συμβούλια. Η προσωπική αυτή δικτύωση είναι η κύρια πηγή για την ανεύρεση εργασίας, για να γίνουν «on-boarded» επιτυχώς, για να αναπτύξουν συνεχή υποστήριξη στον ρόλο τους και επιπλέον συστατικό για «job retention». Το κτίσιμο σημαντικών σχέσεων χαρακτηρίστηκε επίσης ο κύριος παράγοντας για την επίτευξη του επόμενου βήματος στην καριέρα τους.

Επίσης, ο κ. Πανώριος σημειώνει ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους επιτυχία. Παράγοντες που συνεισφέρουν στην εργασιακή τους ικανοποίηση αποτελούν ο εντοπισμός της εργασιακής κουλτούρας που τους ταιριάζει και στη συνέχεια η ανεύρεση των αντίστοιχων εργασιακών προκλήσεων.

Επιπλέον, επιδιώκουν να αναλάβουν υψηλότερες θέσεις σε νεαρότερη ηλικία από όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Ως εκ τούτου, έχουν τον έλεγχο της καριέρας τους, αποκτώντας υψηλότερο επίπεδο εργασιακής ικανοποίησης σε σύγκριση με τους περισσότερους ομολόγους τους παγκοσμίως. Ακόμη, ο κ. Πανώριος επισημαίνει ότι οι Ελληνες οικονομικοί διευθυντές παίρνουν πρωτοβουλίες και είναι υποστηρικτές της διά βίου μάθησης. Παρόλο που βλέπουν «την έγκαιρη και ακριβή αναφορά των οικονομικών μεγεθών» ως κύρια ευθύνη τους, το καθήκον αυτό θεωρείται λιγότερο σημαντικό από την επίτευξη των προγραμματισμένων στόχων, ROI, KPIs και τη διαχείριση πολλαπλών εταιρικών ρίσκων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.