Quantcast
DW: Θα επιβίωνε η Βρετανία εκτός ΕΕ; - enikonomia.gr
share

DW: Θα επιβίωνε η Βρετανία εκτός ΕΕ;

δημοσιεύτηκε:

Στο χθεσινό «έμμεσο» τηλεοπτικό ντιμπέιτ οι δύο πολιτικοί απαντούσαν εναλλάξ στις ερωτήσεις που έθετε το κοινό του τηλεοπτικού πλατό για το δημοψήφισμα, χωρίς να έρθουν έτσι σε απευθείας διάλογο και αντιπαράθεση για τα υπέρ και τα κατά ενδεχόμενου Brexit.

Το κύριο ερώτημα που τέθηκε είναι εάν η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να επιβιώσει εκτός ΕΕ. Στην απάντησή του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν σαφής, προειδοποιώντας τους συμπολίτες του για τα ρίσκα που συνεπάγεται ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ:

«Φυσικά και μπορούμε να επιβιώσουμε, αλλά το ερώτημα είναι: τι είναι καλύτερο για εμάς; Εννέα στους δέκα οικονομολόγους, η Τράπεζα της Αγγλίας, το ΔΝΤ, όλοι τους πιστεύουν ότι η οικονομία μας θα υπέφερε, ότι θα χάναμε θέσεις εργασίας. Η συνέπεια θα ήταν ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, χαμηλότερα εισοδήματα, υψηλότερες τιμές και ενδεχομένως η ύφεση της οικονομίας».

Οριακό προβάδισμα του Brexit


Η ΕΕ κάνει καλό στη βρετανική οικονομία και ό,τι είναι καλό για την οικονομία ωφελεί και τη χώρα, ήταν το κεντρικό μήνυμα του Ντέιβιντ Κάμερον, το οποίο φρόντισε να επαναλάβει συχνά, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα το κοινό, όπως έδειχναν οι αντιδράσεις.

Γεγονός είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού το πολιτικό του μέλλον αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της Ευρώπης θα κριθεί στο νήμα. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο δημοσιοποιήθηκαν και σφυγμομετρήσεις που δίνουν οριακό προβάδισμα στους υπέρμαχους του Brexit.

Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την ΕΕ είναι ο επικεφαλής του UKIP που για άλλη μια φορά παρουσίασε στο τηλεοπτικό κοινό τα συνήθη του όπλα: κρατώντας στα χέρια του ένα βρετανικό διαβατήριο, ο Νάιτζελ Φάρατζ επικαλέστηκε το γνωστό του επιχείρημα: «Αυτό έπρεπε να είναι ένα βρετανικό διαβατήριο, ωστόσο αναγράφει Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι εάν θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο ασφαλή θα πρέπει να εισαγάγουμε και πάλι βρετανικά διαβατήρια και να ελέγχουμε όποιον εισέρχεται στη χώρα μας».

Φάρατζ: Με έχουν δαιμονοποιήσει


«Με έχουν δαιμονοποιήσει για τις απόψεις μου επί της μετανάστευσης», τόνισε ο Φάρατζ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από το κοινό ότι παίζει με το φόβο των ανθρώπων. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται, όπως είπε. Παρά ταύτα επικαλέστηκε για άλλη μια φορά το παράδειγμα των σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολωνία για να προειδοποιήσει τις γυναίκες για τον κίνδυνο να πέσουν και αυτές θύματα παρόμοιων επιθέσεων από πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο επικεφαλής του UKIP δεν παρέλειψε να ασκήσει για άλλη μια φορά κριτική στην προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Η έμμεση αυτή τηλεμαχία δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή. Ήταν όμως η τελευταία ευκαιρία να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, αφού σήμερα Τετάρτη εξέπνευσε η σχετική προθεσμία για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.