Όταν ο «Πράσινος» γερμανός βουλευτής Γύργκεν Τριτίν βρέθηκε το 2012 στο αμερικανικό Σαντιγί, οι σύντροφοί του ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς έκανε εκεί. Μόνο και μόνο η ερώτηση ανέδυε «μπαρούτι», γιατί η απάντηση ήταν γνωστή, συμμετείχε σε διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ένα στέλεχος των Πρασίνων σε μια μάζωξη των ισχυρών και πλούσιων αυτού του κόσμου; Επρόκειτο για πρόκληση πρώτου μεγέθους, για την οποία έπρεπε να απολογηθεί.
Συζητήσεις με τους ισχυρούς
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν χρειάζεται απολογίες. Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών είναι φέτος ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως και η υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν και ο συνάδελφός της από το υπουργείο Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Και οι τρεις δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην τετραήμερη συνάντηση, που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη. Αντίθετα δεν θα έρθουν, αν και προσκλήθηκαν, η Άγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ έχει αυστηρούς κανόνες. Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται σε απόλυτη μυστικότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα των συζητήσεων και το περιεχόμενο των ομιλιών. Αντίθετα διοργανωτές και προσκεκλημένοι επιχειρηματολογούν ότι είναι μια σπάνια ευκαιρία να γίνονται τόσο ανοιχτές συζητήσεις με παγκόσμιους παίκτες. Αν και στις συναντήσεις συμμετέχουν ευκαιριακά και δημοσιογράφοι, γενικά εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν είναι παρόντες. Αντίθετα, ό,τι βγαίνει προς τα έξω για αυτές τις συναντήσεις είναι συνήθως κοινότοπο και ανούσιο: αναλύσεις και έριδες με διάρκεια 90 λεπτών, σε μερικές δε περιπτώσεις το φαγητό και το κρασί πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι.
«Αφροδισιακό της ψυχής»
Στις διασκέψεις της Λέσχης δεν ασχολούνται με τίποτα λιγότερο από τη διάσωση του κόσμου. Ο πρώην αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία Τζορτζ Μάκγκι θυμάται ότι οι Συνθήκες της Ρώμης εγράφησαν ως επί το πλείστον σε διασκέψεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ο Ετιέν Νταβινιόν, επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, υποστηρίζει ότι ακόμη και το ευρώ κυοφορήθηκε εκεί. Όλα αυτά δίνουν τροφή για θεωρίες συνωμοσίας.
Ο κοινωνιολόγος των ΜΜΕ Ρούντολφ Στούμπεργκερ αποδίδει τάσεις νεοφεουδαρχισμού σε αυτήν την ελίτ. Ο ολλανδός πολιτικός επιστήμων Κις βαν ντερ Πιγλ πάλι υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα που εκπροσωπούνται εκεί έχουν ελάχιστα να κάνουν με τη δημοκρατία. «Διάγει την εβδομηκοστή δεκαετία και η δύναμη έλξης της Λέσχης παραμένει ισχυρή». Ο βρετανός ηθοποιός Γιαν Ρίτσαρτσον έγραψε το 2011 ότι οι σχέσεις αδελφότητας που αναπτύσσονται εκεί με τους ισχυρούς αυτού του κόσμου έχουν την επενέργεια ενός αφροδισιακού της ψυχής.
Πηγή: DW