Την ερχόμενη Πέμπτη, οι Βρετανοί πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες να αποφανθούν εάν επιθυμούν να παραμείνει η Μ. Βρετανία στην ΕΕ ή όχι. Το βάρος αυτής της ψήφου ίσως να μην το ξέρουν, ίσως και να τους κινητοποιεί περισσότερο. Οι Βρυξέλλες πάντως κάνουν σαφές πως την επόμενη μέρα ενός Brexit τίποτα δε θα είναι το ίδιο.
Ο επικεφαλής ερευνών του ευρωπαϊκού ινστιτούτου των Βρυξελλών, European Policy Centre (EPC), Γιάννης Εμανουηλίδης, αναλύει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» για την Ευρώπη. «Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουλίδης, ενώ περιγράφει με συγκεκριμένο τρόπο πως θα ξημερώσει η 24η Ιουνίου μετά από ενδεχόμενη ψήφο υπέρ του Brexit.
«Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να γνωστοποιήσει στους εταίρους της τις προθέσεις της. Και μετά θα υπάρξουν οι πολιτικές αντιδράσεις, που νομίζω ότι θα είναι σε γενικές γραμμές «ναι, πήραμε το μήνυμα, θα προτιμούσαμε να ήταν άλλο το αποτέλεσμα, αλλά ήταν μια κυρίαρχη απόφαση και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό». Παράλληλα, το μήνυμα θα είναι πιστεύω πως η ΕΕ δεν τελειώνει εδώ, θα συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς εσάς», σημειώνει ο κ. Εμμανουλίδης και προσθέτει:
«Θα υπάρχει αναστάτωση (την 24η Ιουνίου). Και στις αγορές, ειδικότερα, θα είναι έκπληξη αν εκείνη την Παρασκευή δεν πέσουν όλοι οι δείκτες των χρηματιστηρίων. Από την άλλη, όμως, ναι μεν η αστάθεια θα διαρκέσει κάποιες μέρες ή εβδομάδες, αλλά πιστεύω πως όλοι οι παράγοντες και οι Βρετανοί οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τις αγορές. Όσο μπορούν. Πολιτικά προβλέπω, όπως είπα, ότι θα υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα από την ΕΕ. Θα υπάρχει, την επόμενη ημέρα, συνάντηση των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα δώσουν αυτό το μήνυμα. Και άλλες σημαντικές συναντήσεις.
Και μετά υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής την επόμενη Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου οι «27» θα συναντηθούν με το Βρετανό πρωθυπουργό και θα δώσουν ένα μήνυμα ότι η ΕΕ ζει και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αστάθειας. Και μετά, βέβαια, ξεκινάνε οι μήνες της δύσκολης διαπραγμάτευσης, η οποία πιστεύω ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ και στις χώρες τις ίδιες. Φαντάζομαι ότι η κ. Λεπέν, για παράδειγμα, θα χαρεί μ’ ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όλοι οι λαϊκιστές της Δεξιάς νομίζω θα χρησιμοποιήσουν πολιτικά το αποτέλεσμα. Ίσως όχι για μια έξοδο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα επικρατήσει πολιτική αστάθεια σε κάποιες χώρες. Θα είναι δυστυχώς όχι καλά τα νέα, αλλά κακά».
Αναφορικά με το πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το Brexit, ο κ. Εμμανουηλίδης σημειώνει: «Όπως και τις άλλες χώρες. Αλλά σαφώς, όταν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, ο αδύναμος κρίκος μιας ομάδας θα το νιώσει παραπάνω από τα πιο δυνατά στελέχη. Οπότε ναι, δυστυχώς, αν η συνολική κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά, θα έχει ενδεχομένως αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα, ανάλογες και με αυτές που θα έχει για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» και καταλήγει:
«Δεν νομίζω ότι αυτό που θα δούμε θα είναι η ολική καταστροφή. Από την άλλη όμως δε βλέπω ότι θα έχει κάποια θετική επιρροή, ότι δηλαδή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από κάποια «βαρίδια» και θα δώσει κάποια ώθηση. Νομίζω ότι θα έχουμε μια πιο ήπια συνέχεια η οποία όμως δεν θα είναι θετική. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται».