Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της αγοράς υγείας.
Θα αγγίξει τα $160 δισεκατομμύρια και θα γεννήσει τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου.
Όμως, η συγχώνευση Pfizer- Allergan προκαλεί αντιδράσεις.
Μετά από 165 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Pfizer θα «μετακομίσει» στην Ιρλανδία, για προφανείς φορολογικούς λόγους.
«Οι φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ, είναι υψηλότεροι σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Πολλές συμφωνίες γίνονται κυρίως για αποφυγή φορολογικών και ρυθμιστικών βαρών, παρά για οτιδήποτε άλλο.» σημειώνει ο οικονομολόγος Στέφεν Γουντ, της Russel Investments.
Ο εταιρικός φόρος στις ΗΠΑ φτάνει έως 39%, ενώ στην Ιρλανδία είναι κάτω από 20%.
Η Pfizer πλήρωσε πέρυσι φόρο 27%, ενώ στην Ιρλανδία υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα πληρώνει 17-18%.
Όποια και αν είναι τα κίνητρα, οι δύο εταιρείες μαζί θα δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο κολοσσό, με κεφαλαιοποίηση που θα ξεπερνά τα €300 δισεκατομμύρια, αφήνοντας δεύτερη την αμερικανική Johnson & Johnson και σε τρίτη και τέταρτη θέση τις ελβετικές Novartis και Roche.
Η προοπτική χαμηλότερης φορολογίας δικαιολογεί την τιμή που δέχτηκε να πληρώσει η Pfizer στην Allergan, δηλ. $363,63 ανά μετοχή, τιμή που είναι 30% υψηλότερη από το κλείσιμο της 28ης Οκτωβρίου.
Pfizer και Allergan μεθόδευσαν με τέτοιο τρόπο τη συμφωνία, ώστε να φαίνεται ότι η μικρότερη Allergan αγοράζει τη μεγαλύτερη Pfizer και να αποφύγουν το νομικό πλαίσιο, που έχει στόχο να βάλει φρένο στη φυγή των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (διαδικασία που είναι γνωστή ως “αναστροφή”, inversion).
Μάλιστα, η συμφωνία ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τις ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ για νέους κανόνες που θα αποτρέπουν τη φυγή επιχειρήσεων.
Πηγή: Euronews.gr