Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ από το βήμα της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα στη βάση πρότασης Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Πρασίνων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 και έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.
Ωστόσο οι 27 δεν αναμένεται να λάβουν από τον Ντ. Κάμερον στο αποψινό δείπνο και μάλλον έχουν συμφιλιωθεί με τις προτάσεις των διπλωματών τους, να περιμένουν και να δώσουν χρόνο στο ΗΒ ώστε να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να εξερράγη, κατά το χθεσινό έκτακτο κολέγιο των επιτρόπων, σύμφωνα με το MNI, να επαναλαμβάνει ότι το “έξω σημαίνει έξω” και να εκφράζει την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ενδιάμεση κατάσταση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε μια μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ.
Πολλοί δε είναι αυτοί που στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50, μπορεί και να μην έρθει καν μέσα στο 2016. Ο Κάμερον μάλιστα, ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη για ότι έχει συμβεί δεν θα περάσει και πολύ εύκολες ώρες στο δείπνο.
Το ΗΒ δεν είχε ούτε ανεργία, ούτε λιτότητα, ούτε επλήγη από την παράνομη μετανάστευση σαν την Ελλάδα. Αντιθέτως εγκλωβίστηκε σε μια εσωτερική ρητορική, όπου η ΕΕ ήταν το εύκολο θύμα.
Ο Ντ. Κάμερον εκλέχθηκε με σημαία το δημοψήφισμα, δημιούργησε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να πάρει από τους 27 για να κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ και διαψεύστηκε.
Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της διαδρομής το ΗΒ θα είναι μια τρίτη χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, θα μπορούσε να είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, θα οφείλει να τηρεί ένα μεγάλο όγκο από κοινοτικές οδηγίες αλλά δεν θα μπορεί να συνδιαμορφώσει καμία από αυτές.
Οι 27 την Τετάρτη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα κείμενο προσανατολισμού για το που θα πάει η ίδια η ΕΕ στο μέλλον. Αν μη τι άλλο και για να έχει η ΕΕ, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να αρχίσει να στηρίζει την Ευρωπαϊκή ιδέα.
Η φράση του Γιούνκερ “δεν μπορείς να συκοφαντείς την ΕΕ όλη την εβδομάδα και να εμφανίζεσαι το Σάββατο φιλοευρωπαίος” θα απευθυνθεί σε πολλούς μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου.
Οι 27 θα πρέπει να αφήσουν τις προσωπικές επικοινωνιακές στρατηγικές και να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους για τα κακώς κείμενα στο κοινοτικό και στο τοπικό επίπεδο – χωρίς ωστόσο αυτό να μοιάζει εύκολο.
Πολλοί είναι αυτοί που επικαλούνται τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τις εθνικές εκλογικές διαδικασίες. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι 27 δεν θα καταλήξουν πολύ εύκολα σε καλές ιδέες όπως η απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους πολίτες, ή στην δημιουργία προϋπολογισμού και σύνθεσης του ΕΚ για την ευρωζώνη, ή συγχώνευση των θέσεων του επιτρόπου για τα οικονομικά με τον πρόεδρο του Εurogroup.
Στην πράξη βεβαίως καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι “οι αγορές θα δείξουν μεσοπρόθεσμα το αν και πότε το Brexit θα συντελεστεί” και οι αγορές πέραν κάποιας μικρής αστάθειας που κυρίως προέρχεται από ξεκαθάρισμα θέσεων προσώπων και εταιριών που πιάστηκαν εξαπίνης, δεν έχουν δείξει σε τι πραγματικά προσανατολίζονται.
Πηγή: Real.gr