Quantcast
Απορρίπτουν ένα δημοψήφισμα à la Brexit οι Γερμανοί - enikonomia.gr
share

Απορρίπτουν ένα δημοψήφισμα à la Brexit οι Γερμανοί

δημοσιεύτηκε:

Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν την συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θέλουν ένα δημοψήφισμα σαν αυτό της Βρετανίας, ενώ επίσης δεν αναμένουν ότι θα αποχωρήσουν από την ΕΕ και άλλες χώρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η Γερμανία, κινητήρια οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει σοκαριστεί από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων την περασμένη Πέμπτη να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Brexit), αλλά η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η πιό ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης, έχει επίσης πει ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να οδηγηθεί πιεστικά σε διαπραγματεύσεις για ένα γρήγορο διαζύγιο.

Κόμματα ευρωσκεπτικιστών από διάφορες χώρες στην Ευρώπη έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις τους τα δικά τους παρόμοια δημοψηφίσματα, αλλά σύμφωνα με μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Forsa που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Handelsblatt, δεν υπάρχει παρά λίγη υποστήριξη για κάτι τέτοιο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 82% των Γερμανών που ερωτήθηκαν από την Forsa είπαν ότι σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος θα διάλεγε να παραμείνει στην ΕΕ, και μόνο 14% θα υποστήριζε την αποχώρηση της χώρας. Ένα 71% διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάλογο της Βρετανίας στη Γερμανία, ενώ 27% είπε ότι θα υποστήριζε τη διεξαγωγή του.

Η εταιρεία ρώτησε 1.005 άτομα στις 24 Ιουνίου, τη μέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Βρήκε επίσης ότι 51% των Γερμανών, μια ισχνή πλειοψηφία, δεν αναμένει να αποχωρήσουν από την ΕΕ άλλες χώρες, ενώ 42% προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Γερμανίας, δημοψήφισμα γίνεται μόνο εάν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας ή εάν κάποια από αυτά πρόκειται να συγχωνευτούν, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν, για παράδειγμα, πρόκειται να συγχωνευτούν δύο κρατίδια, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στα κρατίδια αυτά, εξήγησε.

Οι Γερμανοί έχουν μια αποστροφή στα δημοψηφίσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά από αυτό του 1934 το οποίο συγχώνευσε τους θεσμούς του καγκελάριου και του προέδρου, εδραιώνοντας τον έλεγχο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.