Την εξέλιξη της EE «σε πραγματική κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών για Brexit.
Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς εισηγείται αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών – μελών.
Όπως αναφέρει, αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική λογοδοσία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΕΕ, ένα σημαντικό πρόβλημα της οποίας είναι ότι για τους πολίτες δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι και συχνά η ΕΕ θεωρείται υπεύθυνη για αποφάσεις τις οποίες έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Το θέμα λοιπόν, συνεχίζει, δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη», αλλά «να προσδιορίσουμε σαφώς τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ σε διάφορους τομείς». Η ΕΕ δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε υποθέσεις που μπορούν να ρυθμιστούν εθνικά ή περιφερειακά, αλλά να εστιάσει στα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν μόνο από κοινού, καταλήγει.
Νωρίτερα πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag», είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, αν δεν είναι σε θέση να επιλύει τα προβλήματα εγκαίρως, τότε θα αναζητούνται διακυβερνητικές λύσεις.
Επιπλέον, άσκησε κριτική στην πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ να διοργανώσει, δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, συνάντηση των ομολόγων του από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΟΚ. Οι χώρες που δεν συμμετείχαν αισθάνθηκαν ανασφάλεια και αποκλεισμό, επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ παλαιών και νέων μελών της ΕΕ. Αναφερόμενος δε στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη μέσω δημοσίων επενδύσεων, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να αναβιώσει η λάθος ιδέα, ότι δημιουργείται ανάπτυξη με νέα χρέη.
Δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Σουλτς, σε συνέντευξή του που θα προβληθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επιρρίπτει την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που «δεν αποφασίζουν», ενώ επισημαίνει ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζουν, ενδεχομένως όχι πάντα έξυπνα, αλλά με πλειοψηφία και μεγαλύτερη ταχύτητα.