Η Τουρκία για τους επόμενους τρεις μήνες θα κυβερνάται ουσιαστικά με προεδρικά διατάγματα, το νομικός εύρος των οποίων όμως κανείς ακόμη δεν γνωρίζει.
Πιθανότατα η συνάντηση που έχει σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και οι δηλώσεις που πιθανότατα θα ακολουθήσουν αναμένεται να δώσουν το στίγμα των προθέσεων της νέας πραγματικότητας.
Γενικευμένες παρεμβάσεις
Θα υπάρξει, για παράδειγμα, απαγόρευση κυκλοφορίας, θα υπάρξει έλεγχος του διαδικτύου, των κοινωνικών μέσω δικτύωσης, του τύπου. Ήδη για όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που ανήκαν στο κίνημα του Γκιουλέν αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό εποπτικό φορέα. Και τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία έχουν υπάρξει εστίες αντίστασης κατά της κυβέρνησης από την εποχή τη εξέγερσης του Πάρκου Γκεζί;
Ήδη ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης να παραιτηθούν μέχρι τις 5 Αυγούστου όλοι οι κοσμήτορες πανεπιστημιακών σχολών προκειμένου να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το πόσοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους είναι άγνωστο, όπως είναι άγνωστα και τα κριτήρια καταλληλότητάς τους. Το κοσμικής ιδεολογίας κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα οργανώσει τη δική του γιορτή δημοκρατίας στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο διαφορετική θα είναι από τις καθημερινές θριαμβευτικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν, που διοργανώνονται από την περασμένη Παρασκευή.
Πηγή: DW