«Πρέπει να βαδίσουμε, την πορεία που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό και ομοψυχία. Μακριά από ιδεολογικές εμμονές, μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις και διχόνοιες που μόνο πίσω μας γυρίζουν». Αυτό τόνισε στην σημερινή ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Λάρισα ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως είπε ο κ. Μίχαλος, «δεν αρκεί να διατηρούμε την Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη. Χρειάζεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία η απαραίτητη ώθηση, ώστε να βγει επιτέλους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε υγιέστερες βάσεις».
«Θέλουμε μια ανάπτυξη που θα εστιάζει στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια, συνέχισε ο ίδιος, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κινητήριο δύναμη έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και όχι ένα κράτος που θα ανακυκλώνει δανεικά για κατανάλωση».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά εθνική αναγκαιότητα και αναλυτικά ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι εξής μεταρρυθμίσεις:
-να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση με μείωση των δημοσίων φορέων, με διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους παραγωγικότητας, με σοβαρό σύστημα αξιολόγησης.
– να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης κι να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων.
– να διαμορφωθεί απλούστερο, σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Με κανόνες ξεκάθαρους, που ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια.
– να υπάρξει ανταγωνιστική αγορά ενέργειας με φθηνότερα τιμολόγια ειδικά για τη βιομηχανία.
«Πως θα επιβιώσει η βιομηχανία, πως θα παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, όταν πληρώνει την ενέργεια μέχρι και 40% πιο ακριβά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορούμε, τέλος, να πάμε μπροστά χωρίς στοχευμένες πολιτικές για τη στήριξη της εξωστρέφειας.
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν παλέψει αυτά τα χρόνια με νύχια και με δόντια, χωρίς ρευστότητα, χωρίς πιστώσεις – ακόμα και με εγγυητικές σε μετρητά – για να διατηρήσουν τις συνεργασίες τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές.
Δεν μπορούμε όμως να υπολογίζουμε άλλο σε αυτή την υπερπροσπάθεια. Χρειάζεται υποστήριξη. Με επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας».