Αφορμή είναι η πρόσφατη κριτική του σοσιαλδημοκράτη Σουλτς, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει ότι η απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κατανοήσουν τη γερμανική στάση στο ζήτημα των προσφύγων οφείλεται και στη σκληρή στάση που είχε επιδείξει από την πλευρά της η Γερμανία στην οικονομική κρίση, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έντονη: «Δεν μου αρέσει να πέφτω σε αυτό το επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να προσέχει λίγο περισσότερο αν θέλει να τον παίρνουμε στα σοβαρά. Μερικές φορές έχει κανείς την εντύπωση, και αυτό το λένε πολλοί, ότι απλώς προσπαθεί να αυτοπροβληθεί στους συντρόφους του για να αναλάβει ρόλο στη γερμανική πολιτική».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε μάλιστα και κάποια υπονοούμενα λέγοντας ότι «μπορούμε να μιλήσουμε για την ευρω-κρίση και για την Ελλάδα και για τον ρόλο που είχαν διαδραματίσει σε αυτό το θέμα ο κ.Σουλτς και κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Τι απαντά όμως επί της ουσίας; «Όταν στην Ευρώπη επιδεικνύουμε τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, και η Ευρώπη έχει κάνει για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα και πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες να αποδεχθούν ότι αυτό ήταν σωστό και απαραίτητο, και όταν την ίδια στιγμή η Ελλάδα κάθε τόσο αθετεί τις δεσμεύσεις της, τότε και για μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη.
Ο κ.Σουλτς θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια απευθυνόμενος στους συντρόφους του στην Ελλάδα, αρκεί να φροντίσει να υλοποιήσουν αυτά που υπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι».
Όσο για την κριτική προς το πρόσωπό του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτείνει: «Με όλον τον σεβασμό, το να κατηγορεί κανείς εμένα για έλλειψη αλληλεγγύης, δεν έχει καμία σχέση με γνώση προσώπων και καταστάσεων».
Σόιμπλε «εφ΄όλης της ύλης»
Η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γκύντερ Γιάουχ και στο δημοφιλέστερο τοκ-σόου της γερμανικής τηλεόρασης επεκτάθηκε σε όλα τα επίκαιρα θέματα.
Ιδιαίτερα εγκρατής ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις απαντήσεις του για την προσφυγική κρίση, αν και οι ερωτήσεις που δέχθηκε για το «πώς είναι δυνατόν να μην ελέγχεται μία ζώνη οκτώ χιλιομέτρων ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και στη Λέρο» άφηναν περιθώρια για πιο έντονες διατυπώσεις.
«Η Frontex δεν έχει την αρμοδιότητα να στέλνει πίσω τους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο για τη Frontex. Αλλά αν είμαι καλά πληροφορημένος, ο έλληνας πρωθυπουργός διαπραγματευόταν σήμερα για το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις έληξαν πριν από λίγο και φαίνεται ότι ευτυχώς είχαν αίσιο τέλος».
Τόσο στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, όσο και σε άλλα ζητήματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε κάθε υπονοούμενο για διάσταση απόψεων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος μπορεί να μην είναι «εύκολος», αλλά είναι «πιστός» στις πολιτικές του συμμαχίες.
«Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα προτείνει στην καγκελάριο ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας» ανέφερε, προθέτοντας ότι «εάν θέλουμε μία Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, τότε θα πρέπει να είμαστε και σε θέση να διαφυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από τη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. Όπως η υπενθύμιση ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική, μία υπόσχεση που προφανώς δεν τήρησε, καθώς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1972 και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς.
Μετά από τόσα χρόνια, η ενασχόληση με την πολιτική παραμένει «συναρπαστική» εξομολογείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όταν όμως ο δημοσιογράφος Γκύντερ Γιάουχ, ο οποίος μετά από αυτή τη συνέντευξη θα σταματήσει τη συνεργασία του με την ARD, προσπάθησε να του εκμαιεύσει δήλωση-εξαγγελία για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο Σόιμπλε του απάντησε με το ιδιαίτερο χιούμορ του, κερδίζοντας μάλιστα και τα χειροκροτήματα του κοινού: «Άκουσα ότι θέλετε να σταματήσετε την εκπομπή σας, αλλιώς θα σας έλεγα να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο χρόνια».
Πηγή: DW