Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην “Κυριακάτικη Kontra News” είπε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης στη νέα περίοδο είναι: “Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη των ασθενέστερων, συνέχιση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της Παιδείας, του συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης.”
Υπογράμμισε ότι “το σημαντικότερο είναι η υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου, δηλαδή, η στήριξη της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.”
Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται “τυχόν κοινωνικές εντάσεις, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί ο κόσμος”, η κ. Σβίγκου αφού ανέφερε ότι “μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, τα περιθώρια φοροδοτικής ικανότητας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων έχουν στενέψει”, πρόσθεσε ότι την κατάσταση αυτή τη γνωρίζουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που “δεν ζουν εκτός κοινωνίας” και σημείωσε οτι “έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιανομής των φορολογικών βαρών, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά περισσότερα.”
Τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη “η δημιουργία νέων, σταθερών, αξιοπρεπώς αμοιβόμενων θέσεων εργασίας” και ότι “δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων”. “Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει μπει κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη γραμμή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και γιατί θα είναι καταστροφικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία. Η αντιπολίτευση- στο σύνολο της- πρέπει να αντιταχτεί σε αυτά τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια και όχι να φλερτάρει μαζί τους, όπως συχνά πυκνά επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης”, πρόσθεσε.
Η κ. Σβίγκου, ερωτηθείσα αν οι πολίτες μπορούν να ζήσουν με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι έγινε “πολύ σπέκουλα απο διάφορες μεριές σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση”, καθώς ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες.” “Αφενός, όμως, για τους περισσότερους συνταξιούχους, το τελικό ποσό που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του ασφαλισμένου. Αφετέρου, όπως προβλέπει και ο ασφαλιστικός νόμος, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, τότε θα αυξάνεται επίσης και η εθνική σύνταξη”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν είναι “άλλη η ΝΔ του Καραμανλή και άλλη του Σαμαρά”, η κ. Σβίγκου δήλωσε ότι δε διατίθεται να εμπλακεί στα εσωκομματικά της ΝΔ, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή για να διαπιστωθεί η “σκληρή αντιπολίτευσή μας, εκείνη την εποχή” και πρόσθεσε “όσοι διατείνονται για το αντίθετο, το κάνουν σκόπιμα”.
“Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι την περίοδο Σαμαρά, η ΝΔ διολίσθησε σε μια ακροδεξιά ατζέντα, με τη θεωρία των δύο άκρων, το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή, τις άθλιες μονταζιέρες ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, και άλλα πολλά”, είπε. Αναφορικά με την υπόθεση Γεωργίου, υπενθύμισε ότι “η δημιουργική λογιστική και τα ψεύτικα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, για χρόνια, κι ότι τόσο η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υπέγραψαν τα μνημόνια 1 και 2 με βάση τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2010 που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ. Ας μην παίζουν λοιπόν θέατρο, προσπαθώντας να βρουν εναγωνίως κάποια διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους”.
Η κ. Σβίγκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν έχουν διαρραγεί “διότι απλώς τέτοιες σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ”.”Ειδικά για τον κ. Θεοδωράκη, αυτό που διαφαίνεται, πέρα από μια άσκηση πολιτικής με επίκεντρο την ατάκα που θα τραβήξει την προσοχή, είναι μια παλινδρόμηση μεταξύ της δημιουργίας ενός κεντρώου πόλου και της ολοένα και πιο εμφανούς ταύτισής του, σε μια σειρά ζητημάτων, με τον κ. Μητσοτάκη”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν η Ένωση Κεντρώων είναι δυνάμει κυβερνητικός εταίρος, είπε ότι η ίδια η πραγματικότητα έχει διαψεύσει όσους μιλούσαν για κυβερνητικές συνεργασίες, τις οποίες ορισμένοι συνέδεαν με ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ σήμερα μιλούν για εκλογές. Η κ. Σβίγκου, ταυτόχρονα, σημείωσε ότι “πρέπει να επιδιώκουμε, όπου αυτό είναι δυνατό, τη συνεννόηση και την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση σε μια σειρά από θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του κράτους, η διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η εμβάθυνση της δημοκρατίας”.
Ερωτηθείσα αν “φθαρμένα υλικά” του παρελθόντος έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το δεύτερο συνέδριό του, είπε ότι “η συζήτηση περί «φθαρμένων υλικών» στον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται από τα πιο διεφθαρμένα και απαξιωμένα πρόσωπα του παλιού πολιτικού συστήματος”.
“Η δική μας απεύθυνση είναι στα πιο ζωντανά και ενεργά μέλη της κοινωνίας, στους αριστερούς πολίτες που εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο για το 2ο συνέδριο, ζητάμε από αυτούς να ενδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αριστερά κόμματα διαμορφώνονται στη βάση των κοινωνικών διεργασιών και των κοινωνικών αγώνων”, επισήμανε η κ. Σβίγκου, η οποία, τέλος, ερωτηθείσα για τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: “οι τάσεις, ως ιδεολογικά ρεύματα, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά είναι και αναγκαίες σε ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.”