Ο επικεφαλής της Frontex κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη. “Η μεταναστευτική πίεση παραμένει τεράστια”, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Welt. “Στη Συρία συνεχίζεται ο πόλεμος, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ριζώνει και στη Βόρεια Αφρική, ενώ η φτώχεια επικρατεί σε μεγάλα τμήματα του κόσμου”.
“Oι πρόσφυγες και οι διακινητές τους βρίσκουν νέους δρόμους”. Eπειδή πλέον “πηγαίνουν περισσότεροι στη Βουλγαρία από την Ελλάδα και την Τουρκία”, ο Φαμπρίτσε Λετζέρι ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξή της Βουλγαρίας προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της. “Εχουμε διορίσει 112 υπαλλήλους και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 100”, όπως είπε. Εν τούτοις δεν έχουν καταγραφεί τόσο μεγάλοι αριθμοί όπως στα δυτικά Βαλκάνια πέρυσι, αφού τον Ιούλιο του 2016 καταγράφηκαν μόνο 2.160 παράνομες είσοδοι στη Βουλγαρία.
Στην παρατήρηση της Welt ότι στην περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλαν λιγότερους υπαλλήλους στην Ελλάδα από όσους χρειαζόταν και ότι ενδεχομένως και τώρα η προθυμία τους θα είναι πολύ μικρή ο Λετζέρι το παραδέχτηκε: “Πράγματι, αν και η δέσμευση για υποστήριξη προβλέπεται από κανονισμό της ΕΕ”, συμφώνησε, προσθέτοντας όμως ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν φτάσει στα όριά τους: “Τα κράτη μέλη έχουν εξαντληθεί”, όπως είπε.
Ο επικεφααής της Frontex υπογράμμισε τη σημασία του κλεισίματος των συνόρων από την ΠΓΔΜ προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων προς την Ευρώπη λέγοντας πως “ήταν αποφασιστικής σημασίας”. Η συμφωνία η οποία έγινε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκία θα συμβάλει “ας ελπίσουμε σε έναν μόνιμο έλεγχο της κατάστασης”, πρόσθεσε.
Λόγω της τεταμένης κατάστασης στην Τουρκία ο Λετζέρι εξέφρασε την ανησυχία του στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τους πρόσφυγες: “O αριθμός των παράνομων εισροών από την Τουρκία πιθανόν να αυξανόταν. Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας η Τουρκία συνεργάζεται όμως με την Ελλάδα και την Frontex πολύ καλά. Γίνεται ολοένα και πιο εφικτό “να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές ήδη στην Τουρκία. Εκτός τούτου δεν θα μπορούμε να επαναπροωθούμε (τους πρόσφυγες) από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία”. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει πάντως ότι ο Ερντογαν στέλνει περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη, σημείωσε.
Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν οι φράχτες μπορούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες ο επικεφαλής της Frontex απάντησε “Οχι δεν μπορούν”.
Ο Λετζέρι έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι “εάν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τότε θα πρέπει να παλέψουμε σε δύο μέτωπα”, δηλαδή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Γι αυτό είναι σημαντικό για την Frontex να αποκτήσει μια σταθερή επιχειρησιακή μονάδα. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να διαθέσουν 1500 υπαλλήλους οι οι οποίοι να μπορούν να επιχειρήσουν εντός ολίγων ημερών, τόνισε.
Στο ερώτημα εάν η Frontex μπορεί να στείλει μελλοντικά συνοριακούς υπαλλήλους και πλοία ακόμα και όταν τα κράτη μέλη έχουν αντίθετη γνώμη, ο Λεντζέρι απάντησε: “Καταρχάς θα κάνουμε συνομιλίες με τις εθνικές αρχές. Εάν δεν βρεθεί λύσει τότε θα μπορέσει να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εχουμε να κάνουμε με κυρίαρχα κράτη “.