Αναδίπλωση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιονομικό μαξιλάρι μέσω της περικοπής δαπανών και αγώνας δρόμου για τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια από το οικονομικό επιτελείο που γνωρίζει ότι η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να έχει τα λιγότερα δυνατά εμπόδια για να τελειώσει στην ώρα της.
Μόνο έτσι θα εξευμενίσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στελέχη της οποίας εξέφραζαν ανοιχτά τη δυσαρέσκεια για την – αρχικά- επιθετική στάση της ελληνικής πλευράς και την άρνηση της να επικυρώσει επίσημα τα στοιχεία της περιόδου 2010 -2015.
Ο μεγάλος φόβος όμως που οδήγησε στη χθεσινή αναδίπλωση ήταν οι απειλές που υπήρχαν από εκπροσώπους του Γερμανικού υπουργού των Οικονομικών και των δορυφόρων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης για το θέμα του χρέους. Η απειλή ήταν ότι αφής στιγμής υπάρχουν αμφισβητήσεις για τα στοιχεία τα άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.
Χωρίς να γίνει κανένα διάλειμμα χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στην Φρανκφούρτη για το δεύτερο καυτό θέμα της επόμενης διαπραγμάτευσης που αφορά την αλλαγή τα ων διοικήσεων των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια.
Στην συνάντηση της 1,5 ώρας με την επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί ο κ Τσακαλώτος αναζήτησε μια συμβιβαστική λύση για το θέμα των διοικήσεων. Τούτο υπό την έννοια ότι τα στελέχη που θα στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει μεν να πληρούν τα κριτήρια του νόμου για το ΤΧΣ ( δηλαδή να μην έχουν για τα τρία προηγούμενα χρόνια σχέση με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα) αλλά θα πρέπει παράλληλα να είναι της αποδοχής και της ελληνικής Κυβέρνησης που είναι ο κύριος μέτοχος στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες .
Παρότι τηρήθηκε σιγή ιχθύος εντός και εκτός Ελλάδας για την συνάντηση ο Έλληνας υπουργός φαίνεται ότι έφυγε με την υπόδειξη για επιτάχυνση της διαδικασίας με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.
Πρόδρομος κόφτης
Χθες ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού συμβουλίου που θα ενεργήσει μια πιλοτική αναθεώρηση των δαπανών στα υπουργεία οικονομικών οικονομίας και πολιτισμού.
Η ενεργοποίηση του συμβουλίου είναι μεν μνημονιακή υποχρέωση αλλά ο χρόνος που επιλέχθηκε να ενεργοποιηθεί έχει διπλό σκοπό . Να καλύψει άλλη μια απαίτηση του προγράμματος και να δημιουργήσει ένα «δημοσιονομικό μαξιλάρι» αν η τάση υποχώρησης στα έσοδα τον Ιούλιο παγιωθεί λόγω χαμηλής φοροδοτικής ικανότητας .
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί μέχρι και το τέλος τους χρόνου η υστέρηση των 2 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες που καταγράφεται και στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Αν όμως μέρος της υστέρησης γίνουν περικοπές τότε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου γίνεται πιο εφικτός.