Στο επίκεντρο των σχολίων παραμένει ο εκλογικός κόλαφος για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία με την Welt να διερωτάται: «Γιατί η Μέρκελ προσάρμοσε μέχρι στιγμής μόνον την πολιτική της και όχι και τη ρητορική της; Γιατί επιμένει στο ‘θα τα καταφέρουμε’ αντί να πει ‘λάβαμε το μήνυμα’, όπως έλεγε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά από εκλογικές ήττες; Το επιχείρημα περί ενός πολιτικού ή και προσωπικού εγωισμού είναι γελοίο. Η καγκελάριος που έχει μια μοναδική ικανότητα στο να προσαρμόζει την πολιτική της θα προσαρμόσει και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Η ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών πως οι ψηφοφόροι θα πίστευαν ότι η προσφυγική κρίση έχει ξεπεραστεί, διαψεύστηκε στο Μεκλεμβούργο. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει και κάτι καλό: πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές ενδέχεται να υπάρξει έτσι ένας ειλικρινής διάλογος».
Η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Δεν θα ήταν καλό για τους Χριστιανοδημοκράτες εάν ενέδιδαν στις πιέσεις για επίδειξη μεγαλύτερης σκληρότητας. Πρώτον, διότι πολλά από τα συμπεφωνημένα μέτρα δεν δείχνουν ακόμη αποτέλεσμα. Δεύτερον, η εμπειρία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν να δίνουν την ψήφο τους στο πρωτότυπο, παρά σε εκείνον που προσπαθεί να το αντιγράψει. Και τρίτον, διότι για πολλούς επικριτές της το πρωτεύων δεν είναι η ουσία του ζητήματος, αλλά η καθαίρεση της Μέρκελ εν είδει τιμωρίας για το γεγονός ότι επέτρεψε σε τόσους πολλούς ανθρώπους να έρθουν στη Γερμανία».
Τα λάθη της Α. Μέρκελ
Το σχόλιο της Tagesspiegel: «Οι επιτυχίες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία οφείλονται πρωτίστως στην απουσία εκπροσώπησης ανήσυχων πολιτών στα υπόλοιπα κόμματα. Σε αυτό προστίθεται μια γενικευμένη εχθρότητα απέναντι στο ισλάμ, την οποία ενισχύσει η άγνοια, η ξενοφοβία και η αρνητική στάση έναντι θρησκειών. Τα πολλά και διαφορετικά αυτά κίνητρα καθιστούν δύσκολη την αντιπαράθεση με το κόμμα. Δεν μπορεί όμως να αποφευχθεί. Ένα σαφές μήνυμα της Μέρκελ ότι πριν από έναν χρόνο ενήργησε καταρχήν υπό την πίεση των περιστάσεων, θα βοηθούσε τόσο αυτούς που στήριξαν την προσφυγική της πολιτική όσο και εκείνους που ανησυχούν».
Η γαλλική Le Monde: «Η κρίση αυτή απειλεί τις θεσμικές ισορροπίες στη Γερμανία ενόσω οι πνέοντες τα λοίσθια Σοσιαλδημοκράτες αγκομαχούν για να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πολιτική. Η Άγκελα Μέρκελ παραβίασε δυο κανόνες της γερμανικής πολιτικής. Καταρχήν επέτρεψε να αναδυθεί ένα κόμμα δεξιά των Χριστιανοκοινωνιστών, των βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών δηλαδή, οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος αρμόδιοι για τη διαχείριση δεξιών ρευμάτων σε τμήματα του πληθυσμού. Και επιπλέον διακυβεύει τη διάλυση της παραδοσιακής δεξιάς (…). Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί το τέλος της γερμανικής εξαίρεσης. Η χώρα έχει καταφέρει να μένει σε εθνικές εκλογές αλώβητη από υπερεθνικιστικά ρεύματα. Εκεί έγκειται και η ιστορική ευθύνη της Άγκελα Μέρκελ. Ούσα στο ναδίρ της δημοτικότητάς της έχει ένα χρόνο στη διάθεσή της για να μας πείσει».
Μια «αχτίδα φωτός» αλλά και μια «προοπτική» στο G20
Εκτενείς οι αναφορές και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Κίνα. Η Neue Osnabrücker Zeitung αποτιμά θετικά το γεγονός ότι «Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Το γεγονός ότι δυο από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων συμμετέχουν πλέον στις προσπάθειες περιορισμού της τόσο επιβλαβούς για το περιβάλλον ανόδου της μέσης θερμοκρασίας είναι μια αχτίδα φωτός».
Η Rheinische Post επισημαίνει ότι «στην προσφυγική πολιτική η γερμανική πλευρά κατάφερε τουλάχιστον να διαπραγματευτεί μια προοπτική για το 2017. Ενόσω η Γερμανία θα έχει την προεδρία του G20 το 2017, θα αποφασιστεί τον Ιούλιο στο Αμβούργο ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της διεθνούς προσφυγικής κρίσης. Ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών την ερχόμενη χρονιά η καγκελάριος θα κάτι ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το σχέδιο αυτό να στεφθεί με επιτυχία».
Πηγή: DW