Ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες, αυστηρότερη πολιτική ασύλου, απαγόρευση της μπούρκας και κατάργηση της διπλής υπηκοότητας, προτείνει η ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας για να μην αλλάξει η Γερμανία φυσιογνωμία εξαιτίας των προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.
Στo πεντασέλιδο σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί προς ψήφιση στη σύσκεψη του προεδρείου του κόμματος, η οποία θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο, προβλέπει μεταξύ άλλων να δίνεται προτεραιότητα στο μέλλον σε μετανάστες “οι οποίοι προέρχονται από τον δυτικό-χριστιανικό πολιτιστικό χώρο”. Προτείνεται επίσης η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας, διότι αποτελεί “το έσχατο εμπόδιο στην ενσωμάτωση και την απόδειξη της καταπίεσης της γυναίκας, κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία μας”.
Το ίδιο ισχύει και για τη μπούρκα: “Είναι η στολή του ισλαμισμού και θα πρέπει να απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους όπου αυτό είναι δυνατόν νομικά”. Η Γερμανία χρειάζεται επιπλέον “ένα ανώτατο όριο 200.000 προσφύγων ετησίως”, το οποίο θα πρέπει να θεσπιστεί νομικά. “Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει Γερμανία. Είμαστε κατά της αλλαγής της ανοικτής χώρας μας από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές”.
Επιπλέον, η CSU δεν θέλει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, αλλά επιθυμεί να διατηρηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, “διότι παράλληλα με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου συνέβαλε στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς την Ευρώπη και τη Γερμανία”. Το χριαστιανοκοινωνικό κόμμα “είχε από την αρχή μια σαφή και αμετακίνητη θέση για το θέμα των μεταναστών-προσφύγων. Αλλoυς τους ξεπέρασε η πραγματικότητα “. Επίσης, στο σχέδιο προτείνεται να απορριφθεί κατηγορηματικά η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ενωση.
Η ευρωβουλευτής των πρασίνων Σκα Κέλερ χαρακτήρισε με δηλώσεις τις απόψεις της CSU “εξωπραγματικές”. Είπε επίσης ότι “δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές” στην κοινωνία, ενώ συνέκρινε τον πρόεδρο της CSU Χόρστ Ζέεχοφερ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό λέγοντας :”Παριστάνει ξανά τον Ορμπαν”.
Η εφημερίδα Bild έγραψε ότι στην ηγεσία του χριστιανοκοινωνικού κόμματος υπάρχουν αμφιβολίες ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να κάνει διορθωτική αλλαγή στο προσφυγικό, γι’ αυτό και η ηγέτις του αδελφού χριστιανοκοινωνικού κόμματος δεν έχει προσκληθεί στο συνέδριο της CSU που θα γίνει στο Μόναχο στις 4 και 5 Νοεμβρίου.