Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του 0,2% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, όταν ήταν διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία. Παρά την ανοδική αναθεώρηση, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υποτονικός, δήλωναν παράγοντες της αγοράς.
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Σίνζο ‘Αμπε να τονώσει την ανάπτυξη με μία σειρά μέτρων επιθετικής οικονομικής πολιτικής, γνωστής ως «Abenomics”, δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους.
Λόγω τούτου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενη πίεση για να στηρίξει τη στάσιμη οικονομία της χώρας. Πηγές με γνώση του θέματος θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει είτε να μειώσει περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιό της ή να αυξήσει το ήδη τεράστιο πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για να ενισχύσει την οικονομία, ή και τα δύο, μετά από τη συνεδρίαση της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής αργότερα τον Σεπτέμβριο.
Τη Δευτέρα, ο Διοικητής της BOJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι η τράπεζα παραμένει έτοιμη να λάβει «δραστικά μέτρα», εάν αυτό είναι αναγκαίο, και ότι έχει διαθέσιμες πολλές επιλογές πολιτικής, παρά τις κριτικές ότι η τράπεζα ξεμένει από επιλογές για χαλάρωση της πολιτικής της.
Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε, επίσης, τη Δευτέρα ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των επιχειρήσεων, που αποτελούν βασική συνιστώσα του ΑΕΠ, μειώθηκαν 0,1% στο τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 60% του ιαπωνικού ΑΕΠ, αυξήθηκαν 0,2%.
Λόγω του σταθερά ισχυρού γεν, το οποίο πλήττει τα κέρδη των εξαγωγέων και την ανταγωνιστικότητα στις ξένες αγορές, οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,5%, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,04%. Σε τριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3%.